НОВИНИ

Как Израел успя да неутрализира почти всички удари на Иран?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:05, 15.04.2024
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Иран е изстрелял 170 дрона и 30 крилати ракети, които не са достигнали до Израел, както и поне 110 балистични ракети, от които малка част са достигнали до еврейската държава, отчита израелската армия. Залповете са били от площадки в Иран, Ирак, Сирия и Йемен. Днес станаха известни нови подробности за това как Израел успя да неутрализира почти всички удари с помощта на Съединените щати, Великобритания, Франция и Йордания.

Иран е стрелял от относително голямо разстояние и израелската армия е успяла да изпрати Еф-35 за прихващане на ракети и дронове. 25 от общо 30 крилати ракети в полет са били свалени извън Израел. След тази първа линия на отбрана e влязла в действие тристепенна система за противовъздушна отбрана, която включва и хиперзвукови ракети прехващачи за справяне с цели извън пределите на атмосферата.

На следващо равнище идва така наречената "Прашка на Давид" с обсег 300 километра за защита срещу крилати ракети и дронове. Последен е известният "Железен купол" за неуправляеми ракети, насочени срещу жилищни райони. Отскоро Куполът е пригоден и за сваляне на дронове.

"Заплахата от Иран беше посрещната с въздушно, оперативно, технологично и разузнавателно превъзходство на отбранителна коалиция от международни съюзници, водени от Съединените щати, заедно с Великобритания, Франция и други партньори", каза Даниел Хагари - говорител на Израелската армия.

По американски данни пет балистични ракети са достигнали до израелска територия. Четири от тях са поразили базата за самолети Еф-35 "Неватим", която е била основна мишена на иранските удари. Една ракета е поразила пистата, други две са попаднали в празни самолетни хангари, а последната, насочена към радарната инсталация, е пропуснала целта си.

От американска страна съдействие е оказано с два самолета и два разрушителя с противовъздушни системи Иджис на борда. Американските сили са унищожили повече от 80 дрона и поне шест балистични ракети, включително на площадка на хутите в Йемен, както и над Южна Сирия край границата с Йордания. Големият американски принос обаче е бил с разузнавателни данни, както и чрез командно-контролна система, изградена преди четири години. Президентът Байдън не спести похвалите си към военните.

"Вие сте най-добрите в света,това не е хипербола, вие сте невероятни. Абсолютно невероятни. Имахте невероятен принос и потенциално спасихте много човешки животи. Благодарение на изключителните ви способности, Съединените щати помогнаха на Израел да свали почти всички тези ракети", обясни Джо Байдън - президент на САЩ.

Йордания също е прихванала ирански цели благодарение на модерни радари и самолети Еф-16. В операцията са се включили и самолети, излетели от френска база в страната, посочи президентът Макрон.

"Франция беше на страната на Израел и под американска координация с нашите британски приятели, защото сме на йорданска територия по искане на Йордания. Наложи се да осъществим отбранителни прихващания в събота вечер. Осъдихме, намесихме се и днес ще направим всичко за да не допуснем ескалация", заяви Еманюел Макрон - президент на Франция.

Израел заяви, че конфронтацията с Иран не е приключила. Техеран заплаши с много по-мащабни действия при израелски опит за реванш.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България губи над 1 милиард лева годишно заради неприемането в сухопътния Шенген
България губи над 1 милиард лева годишно заради неприемането в сухопътния Шенген
БНТ по следите на Паскал: Вижте къде се е укривал издирваният за контрабанда
БНТ по следите на Паскал: Вижте къде се е укривал издирваният за контрабанда