НОВИНИ

САЩ и Русия отправиха призиви за сдържаност от страна на Израел

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:54, 15.04.2024 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
По света
Слушай новината

Светът е в очакване кога и как Израел ще отговори на атаката на Иран. Призиви да не се ескалира кризата отправиха и държави-съперници на международната сцена като Съединените щати и Русия.

Съюзниците на Израел също призоваха за сдържаност. Според източници близки до управлението на Бенямин Нетаняху обаче споровете във военния кабинет не са дали да има израелска операция, а кога да бъде извършена.

След дни на гадаене кога Иран ще атакува Израел, сега въпросът е кога Израел ще отговори на Иран. Решението е в ръцете на членовете на Военния кабинет в Тел Авив.

"Близкият изток е на ръба. Хората в региона са на прага на наистина опасен и унищожителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът за прекратяване на заплахите и за намаляване на напрежението. Сега е време за максимална сдържаност", каза Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

Живот в нормален ритъм - така се опитват да живеят в Израел два дни след масираната иранска атака.

"Аз съм против ответни мерки. Прехванахме всички ирански дронове. Всичко, което изстреляха срещу нас. Това е голям успех. Няма нужда да разваляме този успех", каза жител на Йерусалим.

Не всички в Израел, обаче, са такова мнение.

"Да се защитим не е успех. Не съм съгласен с него. Не е успех, трябва да ги атакуваме. Успех би бил да ги атакуваме", обясни друг жител.

След дни на гадаене кога Иран ще атакува Израел, сега въпросът е кога Израел ще отговори на Иран. Решението е в ръцете на членовете на Военния кабинет в Тел Авив.

"Близкият изток е на ръба. Хората в региона са на прага на наистина опасен и унищожителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът за прекратяване на заплахите и за намаляване на напрежението. Сега е време за максимална сдържаност', обясни Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

Призивът на генералния секретар на ООН е от Ню Йорк, от Съвета за сигурност на световната организация. Засега това е единственото място в света, където един срещу могат да седнат висшите дипломати на Израел и Иран. Срещата им, обаче, прерасна в словесна война.

"Атаката премина всички червени линии и Израел си запазва правото да отмъсти. Ние не сме жаба във вряща вода. Ние сме нация от лъвове. След такава масивна и директна атака срещу Израел, ще защитим бъдещето си", каза Гилад Ердан, постоянен представител на Израел в ООН.

"Иран няма намерение да влиза в конфликт със САЩ в региона. Но ако Съединените щати започнат военна операция срещу Иран, срещу гражданите и националната ни сигурност, Иран ще използва правото си да отговори пропорционално", разказа Саид Иравани, постоянен представител на Иран в ООН.

Светът не иска война - посланията на световните лидери са красноречиви. Веднага след иранската атака Вашингтон потвърди подкрепата си към Тел Авив. Но Джо Байдън предупреди, че Съединените щати няма да участват в контраофанзива срещу Иран. За сдържаност призова и Кремъл.

"Изключително сме обезпокоени от ескалацията на напрежението в региона. Призоваваме всички страни в региона да проявяват сдържаност. По-нататъшната ескалация не е в ничий интерес. Затова нашата позиция е всички разногласия да се разрешават чрез политически и дипломатически методи", коментира Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Китай, Япония и Германия отново призоваха да не се ескалира кризата. Франция се присъедини към призива. Верният съюзник на Тел Авив - Лондон също не одобрява израелска операция срещу Иран.

"Напълно основателно е да искат да отговорят на атаката, защото бяха нападнати. Но според мен това, което трябва да направят, е да се съсредоточат върху Хамас, защото те все още държат заложниците", каза Дейвид Камерън, външен министър на Великобритания.

Войната между Израел и Хамас не спира. Палестинската групировката отхвърли предложението на Тел Авив за прекратяване на огъня. На фронта - израелската армия продължава операцията си в южните райони на Ивицата Газа. Палестински източници съобщават, че най-малко 18 палестинци са загинали при последната израелска атака в Хан Юнис.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФК Етър публикува програмата за празненствата по случай вековния юбилей на клуба
ФК Етър публикува програмата за празненствата по случай вековния юбилей на клуба
Шави Ернандес: Трябва да покажем характер срещу ПСЖ, за да продължим, шансовете са равни
Шави Ернандес: Трябва да покажем характер срещу ПСЖ, за да продължим, шансовете са равни