НОВИНИ

Израел: Съветът за сигурност да осъди Иран за терора

ООН с призив за максимална сдържаност

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:27, 15.04.2024
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Израел си запазва правото да отговори на иранската атака. Това стана ясно след продължилото до късно през нощта заседание на израелския военен кабинет. В Ню Йорк, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните за максимална сдържаност на извънредното заседание на Съвета за сигурност. Иран заяви, че за него операцията в Израел е приключила. А САЩ повториха, че няма да участват в евентуален израелски отговор срещу Иран.

Без обявено конкретно решение завърши заседанието на военния кабинет на Израел, свикано след иранското нападение. Според Ройтерс сред израелските политици има разногласия какъв точно да бъде отговорът на иранската атака. Съобщава се, че сред министрите е имало единодушие да има отговор, но разминаванията са били по въпроса кога. По-рано един от членовете на кабинета - Бени Ганц, заяви, че Тел Авив ще прецени кога и как да отвори.

Съединените щати предупредиха, че няма да участват в евентуален израелски отговор срещу Иран, за да не се стига до разширяване и задълбочаване на конфликта в региона. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, остро осъди иранската атака срещу Израел и призовава за незабавно прекратяване на враждебните действия.

"Близкият изток е на ръба. Хората в региона са на прага на наистина опасен и унищожителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът за прекратяване на заплахите и за намаляване на напрежението. Сега е време за максимална сдържаност", каза Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По време на заседанието на ООН, свикано след иранското нападение, се разрази истинска война и на думи между представителите на Израел и Иран.

"Днес Съветът за сигурност трябва да действа. Да осъди Иран за терора. Да задейства всички механизми и да наложи отново тежки санкции. Да обяви Иранската революционна гвардия за терористична организация. Действия трябва да бъдат предприети сега. Не заради Израел, не заради регона, а заради света! Спрете Иран днес!", заяви Гилад Ердан, постоянен представител на Израел в ООН.

Камерите показаха лист пред Гилаг Ердан, на който пише "Ние не сме жаби във вряща вода, ние сме нация от лъвове".

"Иран няма намерение да влиза в конфликт със САЩ в региона. Но ако Съединените щати започнат военна операция срещу Иран, срещу гражданите и националната ни сигурност, Иран ще използва правото си да отговори пропорционално", подчерта Саид Иравани, постоянен представител на Иран в ООН.

В телефонен разговор американският президент Джо Байдън благодари на ескадрилите, включили се в прихващането на иранските дронове и ракети.

"Момчета, вие сте най-добрите в целия свят! Това не е преувеличение! И двете ескадрили - невероятни сте! Невероятни! Благодарение на вас бяха спасени много хора! Благодарение на изумителните ви умения, Съединените щати помогнаха на Израел да свали почти всички ракети. Забележителни сте!", каза Джо Байдън, президент на САЩ.

Време е за намаляване на напрежението и по думите на британския външен министър Дейвид Камерън, според когото Иран е претърпял поражение два пъти - веднъж заради провалената атака срещу Израел, и втори път - като е разкрил истинското си лице пред света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добри новини: Еван Ндика е в стабилно състояние
Добри новини: Еван Ндика е в стабилно състояние
България завърши на осмо място в класирането по медали на Европейското първенство за младежи и девойки в Пореч
България завърши на осмо място в класирането по медали на Европейското първенство за младежи и девойки в Пореч