НОВИНИ

Нетаняху има нужда от война, за да продължи да съществува, каза Петър Карабоев

Иран искаше да изкара Израел "лошото момче" в региона, смята политологът Искрен Иванов

bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 15.04.2024
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

"Много неща продължават "да се разглобяват" в международния ред", каза в "Денят започва" каза Петър Карабоев, международен редактор в "Дневник".

"Екзистенциален е проблемът и това дава много козове на Нетаняху. Да, циниците ще ви кажат, че той има нужда от друга криза и друга война, за да продължи да съществува, защото когато войната в Газа приключи, ще му бъде потърсена сметка защо се стигна дотам".

"Рамката е разчупена, разрушена е. Парадигмата е съвсем друга. Разговорът е различен, защото на първо място Иран наруши едно табу, което съществуваше повече от четири десетилетия от съществуването на ислямската република - да не напада Израел от собствена територия", допълни международният редактор.

Според него Израел е "разчел грешно една ситуация, а след него същата грешка прави и Иран".

"Израел разчете грешно ситуацията с удара в Дамаск, защото както досега се предполагаше войната с Иран се водеше под радара. Не беше между двете държави открита. А Иран предупреждаваше и този път беше валидно, че ще отговорят".

Петър Карабоев каза, че грешката на Иран е в прекрачването на "червената линия". Допълни, че мисли, че войната в Газа е към края си.

"Друг от проблемите, които Иран създаде, е огромният въпрос защо конвенционалното оръжие, и американско присъствие и западно в района, не подейства сдържащо. Ако конвенционалното оръжие не действа сдържащо в каква зона влизаме, в ядрена? И всички съседи ще поискат ядрено оръжие".

Според международния редактор войната е екзистенциална и Израел се бори за оцеляване.

"От Газа насам има дълбоки, дълбоки въпроси за смисъла на съществуването на тази държава и ако тя не отвърне на удара, да знаете, че всички евреи по света, които смятат Израел за окончателното убежище, ако нещо им се случи, изведнъж престават да вярват в съществуването на тази държава".

Според доц. Искрен Иванов "не става дума просто за послание".

"Това безспорно е послание, макар че тази твърда сила, която употреби Иран имаше и друг замисъл и той беше да провокира война. Да изкара Израел агресорът, да изкара Израел "лошото момче в региона", което ще нападне Иран и което ще започне войната".

Политологът допълни, че тази акция на Иран е част от много по-голяма антиизраелска коалиция в региона.

"В тази коалиция участват Хамас, Хизбула, защото, ако погледнем начина, по който Иран изстреля дроновете си към Израел и продължи да провокира израелската държава, ще видим, че има много сходства, по начина, по който действа Иран и начина, по който Хамас провокираше".

Според него началото на конфликта всъщност започва още месеци назад, когато Хамас нападна Израел.

"Няма как тези геологически процеси да са се задвижили без консултации между иранското правителство и руската федерация, която също следи по много интересен начин какво се случва в региона".

Политологът беше категоричен, че позицията на Китай е неутрална и той изчаква да види какво ще се случи.

"И Китай в крайна сметка няма интерес от голяма ескалация, в крайна сметка това би навредило на един пояс, на един път. А в интерес на истината в момента приоритет на китайската външна политика е да разшири тази инициатива в Близкия изток".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каляри отложи празника на Интер по случай спечелването на титлата в Серия А
Каляри отложи празника на Интер по случай спечелването на титлата в Серия А
Горски пожари бушуват в Испания
Горски пожари бушуват в Испания