НОВИНИ

Разследващият журналист Христо Грозев призна пред БНТ, че се страхува да се върне в България

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
08:30, 15.04.2024
Чете се за: 05:45 мин.
Общество
Слушай новината

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

Разследващият журналист заяви в специално интервю за БНТ, че специалните служби от САЩ и Европа са го предупредили, че евентуално негово връщане в България се оценява като риск от "най-висока категория". Затова страната ни остава "ограничена територия" за него.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. В специално интервю пред Николай Кръстев, Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", каза Христо Грозев.

"Николай Кръстев, БНТ: Преди няколко дни се появи информация, че Бил Браудър се страхува да пристигне в България, вие страхувате ли се да се завърнете в България дори и на работно посещение?

- Много ми е тъжно, че трябва да кажа "да". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория. За съжаление, виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така, че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", допълни Грозев.

Той коментира, че България е "удобен плацдарм" за руските служби за сигурност на Балканите, не само защото могат да плащат на подставени лица, но и заради възможността да намират "идеологически съчувстващи представители на властта".

"Един - надявам се бивш - наблюдаващ прокурор по дела, свързани със звеното 29155, участва в групи в социалните мрежи, по които се споделят благодарности към Путин за това, че "разчиства нацистите" в Украйна и се пишат поздравления за рождения ден на Сталин. Колко удобно и с какво злорадство Русия използва България - понякога няма нужда и да плаща, за да ползва "полезни идиоти", коментира той пред националната телевизия.

Грозев припомни, че отрядът 29155 е групата в руското военно разузнаване - ГРУ, която е ползвана за серия от нападения в цяла Европа, включително в България с взривовете във военни складове и отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Вторият проблем за сигурността на България, според Грозев, е концентрацията на руски частни имоти по Черноморието, където се вижда и как държавата е допуснала руски шпиони да придобиват собственост.

За случая с незаконното проникване в дома му във Виена, Грозев коментира, че руските служби са взели погрешния лаптоп, а не този, на който е бил разкрит опитът за отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални през лятото на 2020 година. Грозев разкри как това се е случило и как Ян Марсалек е организирал проникването в дома му и после как откраднатият му лаптоп е бил транспортиран през София и Истанбул до Москва, където е бил предаден на ФСБ.

"Един от тези хора е Булат Янборисов, организатор на рали "Пътят на коприната", което е ползвано като прикритие за внедряване на нелегални агенти в държави в Централна Азия. Наскоро "Инсайдър" и "Шпигел" разкриха, че този човек е бил посредникът на всички ключови служители от звеното 29155 и при атаките срещу американски дипломати в Китай, довели до т.нар. хавански синдром."

Вижте цялото интервю във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров остава в Топ 10 на световната ранглиста на ATP
Григор Димитров остава в Топ 10 на световната ранглиста на ATP
Париж 2024: Лор Манаду ще бъде вторият факлоносец в Олимпия
Париж 2024: Лор Манаду ще бъде вторият факлоносец в Олимпия