НОВИНИ

Полигон за обучение на спасителни кучета отвори врати в Разлог

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
13:00, 15.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Полигон за обучение на спасителни кучета при земетресения и бедствени ситуации вече функционира в Разлог. На него ще могат да се обучават четириногите и техните водачи от целия балкански полуостров.

Останки от срутени сгради, паднали стълбове и купища отломки от бетон - така изглежда новият полигон за подготовка на спасителните кучета на ПСС.

"Каква всъщност е неговата цел – максимално да се доближим до обстановка, близка до реалната, за да може кучетата по-лесно да се адаптират в подобна среда. Да ги обучаваме да намират хора затрупани под развалини", казва Благовест Обецанов – водач на спасително куче.

"Отдолу под полигона има тунели, укрития, така че да може да бъде поставен човек на безопасно място и кучето да хване миризмата му, както в едно истинско земетресение", обяснява Атанас Уков – водач на спасително куче.

За да бъде обучението резултатно, в него участват и специално обучени хора, които са зарити под отломките от бетон и чакат да бъдат открити от кучетата.

"Заравяме т.нар. манекени или фигуранти - хора, които са подходящо обучени как да посрещнат кучето, защото за нас е важно да обучим младите кучета да търсят под тези развалини", казва Благовест Обецанов – водач на спасително куче.

Полигони за обучение при бедствия и аварии има още в районите на Бургас и Монтана. Този край Разлог, обаче, е подходящ и за млади спасителни кучета, като се очаква такива да бъдат обучавани от Планински спасители от цяла Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастна жена хвърли над 41 000 лева през терасата си
Възрастна жена хвърли над 41 000 лева през терасата си
Необичайно горещо до утре, после рязка промяна
Необичайно горещо до утре, после рязка промяна