НОВИНИ

БДЖ: С 20% средно поскъпват билетите за влак

Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които струват 1,00 лв.

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 15.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години.

Увеличението ще бъде средно с 20% и влиза в сила от 7 май 2024 г.

Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лв.

Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1.8%, посочват от държавните железници.

Само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23.2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите, като се има предвид, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната.

По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31.9%. Това е причината националният железопътен превозвач да актуализира цените си спрямо повишените разходи.

Цените на билетите за пътуване с влак ще бъдат увеличени средно с 20% в зависимост от вида на превозния документ.

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон.

Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФСки организира фотоизложба по случай своя 100-годишен юбилей
БФСки организира фотоизложба по случай своя 100-годишен юбилей
Борислав Крачанов: Излизаме, за да спечелим титлата и да си я приберем вкъщи
Борислав Крачанов: Излизаме, за да спечелим титлата и да си я приберем вкъщи