НОВИНИ

Съдии и прокурори с остри критики срещу промените в Закона за съдебната власт и Конституцията

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:51, 15.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Съдии и прокурори с остри критики към промените в Конституцията и предложения нов Закон за съдебната власт. Двете професионални асоциации смятат, че измененията са противоконституционни и ще имат тежки обществени последици. От Асоциацията на прокурорите настояват общественото обсъждане на Закона за съдебната власт да бъде удължено.

Прокурори и следователи се обединиха около тезата, че промените в частта "Съдебна власт" са противоконституционни и има опасност обществените интереси да бъдат накърнени.

"Ние имаме и ще имаме, ако това положение са запази напред в годините, прокуратура, която е пряко контролирана от политическия сегмент на властта. За тази реформа трябва първо морал, а след това професионални качества", каза Владимир Николов - Асоциация на прокурорите в България.

От Асоциацията на прокурорите виждат редица проблеми в проекта за нов Закон за съдебната власт. Най-вече в една от основните концепции да се намалят правомощията на главния прокурор и отделянето на прокурорите в самостоятелен Висш прокурорски съвет. Заявиха, че така техните представители биха били малцинство спрямо излъчените от парламента и определиха направеното до момента като имитация на съдебна реформа.

"Това, което се представя като проект ЗСВ страда от съществени пороци. То се базира на грешна идея, на дискриминация на определени магистратски съсловия, необяснима натикване на прокуратурата в ъгъла", каза Владимир Николов - Асоциация на прокурорите в България.

"Виждаме само едно политическо насочване към овладяване на прокуратурата", посочи Преслава Петкова - Камара на следователите.

От Българската съдийска асоциация заявиха, че също са против статута на Прокурорски съвет и промените, с които се ограничават правомощията на главния прокурор. Повтриха позицията си, че направените промени в основтния закон трябва да бъдат обявени за противоконституциони - включително в часта, която засягат президента и служебните кабинети.

"Този закон страда от един от най-тежките пороци, липса на мотиви.Това е основата, върху която функционира нашата държава и при малка промяна без ясна цел на тези устои могат да бъдат постигнати изключително тежки резултати", коментира Пенка Велинова - Българска съдийска асоциация.

От съсловните организации на магистратите призоваха да се изчака Конституционният съд, който да се произнесе по промените в основния закон и след това да се гласува Закона за съдебната власт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Крачанов: Излизаме, за да спечелим титлата и да си я приберем вкъщи
Борислав Крачанов: Излизаме, за да спечелим титлата и да си я приберем вкъщи
Българските състезатели спечелиха осем медала, четири от които златни, на турнир по спортна аеробика в Братислава
Българските състезатели спечелиха осем медала, четири от които златни, на турнир по спортна аеробика в Братислава