НОВИНИ

БНТ по следите на Паскал: Вижте къде се е укривал издирваният за контрабанда

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:03, 15.04.2024
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

Издирваният от властите у нас и сочен за контрабандист номер 1 Никола Николов - Паскал е напуснал страната с каравана още на 29 март, научи "По света и у нас". През годините Паскал е бил сътрудник на Национална служба "Сигурност", която беше част от МВР до 2008 г. След това се трансформира и влезе в ДАНС, които сега разследват аферата в Агенция "Митници".

Вижте още подробности във видеото

Екип на "По света и у нас" потърси Никола Николов в Гърция, където откри караваната, която той ползва в двора на хотел на брега на морето.

"Той е може би единственият, който остана жив от началото на прехода и продължава все още къде с малки темпове и с по-мащабни да осъществява тази контрабанда", казва Георги Шишков, бивш началник на митницата в Свиленград.

Малко от тези, които през годините са разследвали контрабандните канали, се съгласяват да говорят за Никола Николов - Паскал. Всички обаче твърдят, че сочения за контрабандист номер 1 все успява да оцелее и всички казват, че от края на 90-те години той живее предимно в Гърция, на брега на морето край Кавала.

Търсим го в хотела, за който се твърди, че е негова собственост, като е собственик чрез подставени лица. Според сайта този хотел работи и приема туристи. Но очевидно е доста трудно да успеем да се настаним и преспим в хотела, защото е затворен, а входът му е препречен с контейнер.

Оказа се, че от 4 април офертите за този хотел са свалени от всички сайтове за резервации. Не може да бъде запазена стая дори за традиционните в тази част на Егейско море майски празници. Зад вратата на хотела виждаме паркирана каравана, която според данни от разследването се ползва от Никола Николов - Паскал вече няколко години. Според наши източници той е напуснал страната на 29 март.

Късно вечерта се връщаме да търсим Паскал отново. Вижда се, че свети само едно от помещенията в хотела, но охранител с качулка гони екипа ни. Черен път води към къща в съседство, където има данни, че Паскал също пребивава, но и тя е заключена. Последният адрес, на който Никола Николов е регистриран в България, е в Хасково. Там той е издирван през 1998 година, когато задържат три тира с цигари и един тир с пилешки бутчета от неговия контрабанден канал.

"Когато аз бях шеф на митницата, имаше един началник на РДВР - Хасково, който много искаше да има офицер по режима в митницата. Това е полицай, който да е в Митницата. Там под някаква форма се съгласуваха големите началници и дойде този човек. Аз не го приех, така и не се запознах с него, но там каквото трябва да работи - работеше. Когато дойде времето на разработката на канала и се хванаха тировете с цигарите, той беше човекът, който конвоираше камионите. И той се оказа човек от Държавна сигурност", каза Георги Шишков, бивш началник на митницата в Свиленград.

От родното Меричлери историята на сочения за контрабандист номер едно, Никола Николов - Паскал минава през Димитровград, Държавна сигурност, Хасково, Орестиада, док номер 5 на пристанище Пирея, Солун и стига до Кавала.

Оказва се, че Николов е вербуван в Държавна сигурност още в казармата, а веднага след това назначен на граничния пункт "Капитан Андреево". Там работи по каптагоновия канал в средата на 80-те. След това е под прикритие е прехвърлен като шофьор на тир и така усвоява целия канал от България през Турция към Близкия изток.

"Карал е камиони, там е нахванал контактите и разбрал за какво става, харесали са го и почват да го издигат в йерархията. Започва дейност с гръцките политемигранти", обясни Георги Шишков, бивш началник на митница Свиленград.

БНТ: Т.е. гръцките комунисти, изгонени от "черните генерали"?

Георги Шишков: Да, точно така. Не малка част от гръцките комунисти имигрират в България., в Русия и в другите т.н. "братски" страни по онова време.

Именно контактите с гръцките комунисти се оказват ключови за Паскал в началото на 90-те.

"Започват да организират пренасянето на нелегални стоки. И най-вече се ориентират към пазара на цигари. Регистрират фирми, първата фирма е между Паскал и един възрастен гръцки гражданин в Орестиада. Негов роднина, на този гръцки гражданин в Солун открива, в безмитна зона Солун представителство и започват превоз на цигари от Кипър, безмитна зона Солун, там претоварват и влизат в България", поясни Георги Шишков.

През 1998 г. има операция срещу канала на Паскал, в който тогава се оказва, че е замесен и Ерджан Рашид - Роко. Задържани са три тира с цигари, но те изчезват от митнически склад. А цялото досъдебно производство се оказва в багажника на друг задържан в началото на април - Марин Димитров - Иарата. През 2007 - 2008 г. Димитров оглавява Агенцията по рибарство и аквакултури. Има данни, че в този период с катери на Агенцията Паскал пренася незаконно златна бижутерия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Израел успя да неутрализира почти всички удари на Иран?
Как Израел успя да неутрализира почти всички удари на Иран?
Янис Антетокумпо може да не бъде готов за старта на плейофите в НБА
Янис Антетокумпо може да не бъде готов за старта на плейофите в НБА