НОВИНИ

Медицинският хеликоптер е тук, но все още не се използва - вижте защо

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
19:39, 15.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

При инцидента с простреляното дете от Враца беше използван отново военният хеликоптер, а не медицинският. Така възниква въпросът - защо, въпреки че въздушната линейка е тук, все още се използват военни хеликоптери?

От транспортното министерство заявиха, че причината за това е липсата на сертификати за летене на пилотите, тъй като тренировките им продължават и все още не се завършили задължителното обучение.

"Нашите шестима пилоти са във финалната фаза на тренировъчния процес. До края на месеца те ще завършат тренировките. Предстои тренировка и с медицинските екипи и до края на месеца хеликоптерът може да бъде изпратен на мисия", каза Ана Михнева-Натова - зам.-министър на транспорта.

Първата въздушна линейка ще има готовност да участва в мисии най-рано в началото на май. Преди това обаче се очаква проверяващ от италианската компания да установи какви умения са придобили пилотите.

След това се очаква да бъде проведено и обучение в рамките на три дни. Така екипите ще са готови да извършват мисии за спешна помощ но въздух. До края на годината няма да има нощни полети.

"Предстои пристигането, в периода 22 - 26 този месец, на проверяващ пилот от учебния център, който да установи уменията на пилотите на базата на завършения курс и да си даде становището за тяхната подготовка. Това ще даде възможност на оператора да изпълнява полети за мисии за ХЕМС", каза подполковник Димчо Добрев – директор на "България Хели Мед Сървиз".

Хеликоптерът за спешна помощ е тук от февруари, но до този момент е летял само церемониално и демонстрационно. Така беше и днес. Беше открита нова хеликоптерна площадка във Велико Търново, в болницата "Д-р Стефан Черкезов". Това е първата областна болница в страната, която вече ще има възможност за спешна помощ по въздух. Разбира се, тогава, когато полетите не са само демонстрационни и учебни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Плодвив се готви за десета поредна шампионска титла
Марица Плодвив се готви за десета поредна шампионска титла
ЦСКА 1948 постигна обрат и спечели столичния сблъсък с Локомотив София
ЦСКА 1948 постигна обрат и спечели столичния сблъсък с Локомотив София