НОВИНИ

Промени в служебната власт: Какви са причините за смените и политическите реакции? (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:00, 16.04.2024
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадващи две предложения за промени на министри в състава на служебния кабинет в последните 24 часа. Първото - от снощи на външния министър, провокирано от изказване на Бойко Борисов, който настоя Стефан Димитров да бъде сменен. Късно снощи дойде и самото предложение на премиера, че за поста се предлага Даниел Митов. Преди час дойде предложение за нова смяна на министър - на земеделието и храните. На мястото на Кирил Вътев се предлага Георги Тахов - сегашен директор на Фонд "Земеделие". Много коментари и оценки на тези промени, които идват в първите дни от мандата на служебния кабинет. Кой определя неговия състав и кой носи отговорност за това - до момента Димитър Главчев не е мотивирал пред медиите решенията си за смени на министри.

Новината, с която служебният премиер Димитър Главчев предлага външният министър Стефан Димитров да бъде освободен от поста си и неговото място да заеме депутатът от ГЕРБ Даниел Митов бе съобщена официално от правителствената информационна служба малко пред 22:00 часа снощи. Като мотиви за персоналната промяна Главчев посочва "необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга".

Как обаче се стигна до тази позиция на министър-председателя - отговорът може да бъде видян в острото изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов няколко часа по-рано на среща с актива на партията в Подуяне:

"За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от натовските позиции в подкрепа на Украйна - днес на кримската платформа фантастично се е представил. За разлика от външния министър. В това правителство отговаряме и ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха външните работи, отбраната и нашата партия. Ако иска да ме чуе, ако иска да се съобрази, ще направя да се съобрази впоследствие. Ние няма да мръднем от пътя от подкрепата за Украйна, за натовските държави срещу агресора Русия."

Политическите реакции не закъсняха. От "Продължаваме Промяната" написаха, че поне вече е пределно ясно чий е кабинетът и кой го е редил. И завършват със слогана на ГЕРБ - работа, работа, работа.

Никола Минчев определи като меко казано изненадващо да се правят предложения за промяна от министър-председателя само седмица след клетвата на кабинета:

"Също така, не мога да не отбележа, че предложеното ново име е зам.-председател на ГЕРБ, което е доста силно политическо назначение."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа, че Борисов е признал, че служебното правителство е негово и той го е редил и договарял. И обвини ПП-ДБ за завръщането на Борисов:

"Чухте ли Борисов? Директно заплаши служебния премиер Главчев, че ако не уволни външния министър "ще направя да се съобрази впоследствие". Сега да видим дали премиерът ще изпълни нареждането. На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!? Някой има ли още съмнения чий е този уж служебен кабинет? Току-що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, нарежда му, заплашва..."

Слави Трифонов също попита: Кой управлява служебното правителство? Министър-председателят, Главчев, или Бойко Борисов? И отговаря:

"Управлява го Бойко Борисов, няма абсолютно никакъв срам да го демонстрира, а истинските виновници за това са Христо Иванов и "Демократична България" и Кирил Петков и "Продължаваме Промяната".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е уверен, че основна причина за поисканата рокада е вчерашната реч на Стефан Димитров на конференцията за Украйна, в която позицията на външния ни министър била, според Костадинов, по-мека от очакваното:

"На тях са им нужни ястреби, които непрекъснато да насъскват българското общество срещу Русия. Очевидно е, че дипломат от кариерата какъвто е г-н Димитров не е приемлив за американското посолство и точно по тази причина се слага човек, който съвсем доскоро имаше съмнение, че имаше може би основателни опасения, че може би има и американско гражданство като Даниел Митов."

За сега няма коментар от ДПС.

Вижте повече в прякото включване на Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненските каратеки спечелиха злато от Държавното първенство по киокушин (ВИДЕО)
Варненските каратеки спечелиха злато от Държавното първенство по киокушин (ВИДЕО)
Александър Донски е на четвъртфинал на двойки на турнир в Монастир
Александър Донски е на четвъртфинал на двойки на турнир в Монастир