НОВИНИ

Владислав Панев, ПП-ДБ: Служебният кабинет става все "по-борисовски" и все "по-пеевски"

Със смяната на министри кабинетът се "намества" все повече, добави той

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 16.04.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

В студиото на "Още от деня" Владислав Панев - зам.-председател на ПГ на ПП-ДБ каза, че гледа на промените в служебното правителство като "очевидно влияние на г-н Борисов и г-н Пеевски".

"Кирил Вътев разбира проблемите в земеделието. Друг е въпросът дали е можел да противодейства на тях в достатъчна степен, заради всички кадрови назначения в земеделското министерство. За мен тази промяна е в следствие на това, че земеделието е орган и отрасъл с изключително голяма корупционна зависимост, доколкото милиарди минават от там. И дали г-н Вътев е бил склонен да назначи на определени позиции, на ключови позиции в министерството нови хора може би, протежета на ГЕРБ и ДПС."

Според зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ със смяната на министри служебният кабинет все повече се намества.

"Става все по-борисовски и все по-пеевски. Нямаме никакво съмнение, че той е под техния пряк контрол".

Панев посочи, че с промените в Конституцията са целели да има баланс - президентът да няма пълната власт и да няма неограничена възможност да назначава министри т.е. да е налице баланс между президентската институция и служебния кабинет.

По отношение на фигурата на министъра на външните работи Владислав Панев се осъмни, че става въпрос за влияние на мнение в чужбина.

"Знаете, че Митов е един от символите на ГЕРБ. Той е от "първия ред" на НС, така, че няма никакво съмнение за неговата партийна принадлежност. Вероятно г-н Борисов цели точно да има ясна, пълна информация какво се случва във външно министерство и нашите партньори."

По думите му, "зелените политики" никога не са били толкова застъпени в правителството, както и "позеленяването на икономиките" никога не е било толкова силно.

"Аз съм представител на "Зелено движение" в 49-то Народно събрание и ще бъда такъв до края на това народно събрание до следващата седмица. След това смятам, че единствената смислена алтернатива за реформи и за просперитет на България в крайна сметка, е "Продължаваме промяната - Демократична България". Така, че ще подкрепя коалицията за изборите за европейски парламент и за национален".

В "Още от деня" Панев допълни, че "вероятно ще бъде кандидат за народен представител", но "това ще бъде изяснено в преговори". Той добави, че европейските избори за него лично като за кандидат не стоят на дневен ред, но ги определи като изключително важни, "тъй като виждаме, че редица важни решения се взимат в Брюксел вече и ние тук сме се превърнали в гумен печат едва ли не за имплементирането им".

"България трябва да има думата в Брюксел, тъй като понякога там чисто натискът за регулация е прекалено голям, което води до неконкурентноспособност на Европа спрямо Азия и САЩ".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бернардо Силва: Ако успеем да спечелим два поредни "требъла", това би било наследство
Бернардо Силва: Ако успеем да спечелим два поредни "требъла", това би било наследство
Скандал на полумаратона в Китай: Африканци са пуснали местен състезател да победи
Скандал на полумаратона в Китай: Африканци са пуснали местен състезател да победи