НОВИНИ

Сезират ЕК за саботаж на автоматизираната билетна система в градския транспорт на Варна

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
20:36, 16.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт във Варна Биляна Якова заяви, че ще сезира Европейската прокуратура за саботаж на автоматизираната билетна система в обществения транспорт в града. Като виновни за ситуацията тя посочи ръководството на Община Варна и депутата от ПП-ДБ Стела Николова. Според Якова, бюджетът на общинското предприятие, което контролира системата, е ощетен с 3 милиона лева.

Биляна Якова твърди, че на среща в общината през януари станало ясно за настояването на депутата Стела Николова да бъдат отнети 3 милиона лева от бюджета на общинското предприятие, което отговаря за билетната система:

"Само, като е чула нови валидатори е казала: “Моментално тези пари да се махат от бюджета на ТАСРУД. Аз съм намерила евтини валидатори."

Депутатът от ПП-ДБ Стела Николова заяви, че ще сезира прокуратурата за отправеното към нея обвинение:

"Това, което г-жа Якова изнася и твърди, че са факти, ще трябва да го докаже. Защото г-жа Якова не е присъствала на тази среща, за да знае кой какво и как е казал и направил."

Автоматизираната билетната система на Варна се обслужва от частна фирма, от която заявиха, че общината им дължи 1 300 000 лева за последните 9 месеца.

Христо Миндевски, представител на фирмата, обслужваща билетната система на Варна: "Забавата на тези плащания ни вреди на нас, тъй като ние не сме спирали да работим, имаме екипи във Варна, офиси..."

От Община Варна заявиха, че ще подадат сигнал в прокуратурата срещу Биляна Якова за нанесените от нея големи финансови щети за градския транспорт. Допълниха още, че фирмата, която обслужва билетната система, всеки месец получава пари за поддръжката ѝ. По договор има средства и за надграждане на билетната системата, които неправомерно са похарчени за ремонтни дейности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради недостиг на кадри кръвният център в София намали работното си време
Заради недостиг на кадри кръвният център в София намали работното си време
Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит - кой е той?
Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит - кой е той?