НОВИНИ

Цените на кафето продължават да растат

цените кафето продължават растат
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:32, 10.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Цените на кафето за крайните потребители ще продължат да се повишават, тъй като климатичните промени, прекъсването на доставките и новите правила на ЕС увеличават разходите за изпичане, прогнозира председателят на Борда на директорите на италианската компания "Lavazza" Джузепе Лаваца.

"Цените на кафето няма да спаднат, те ще останат много високи", каза той и добави: "Веригата за доставки на кафе е подложена на силен натиск."

Цената на кафето по рафтовете на британските супермаркети се е повишила с около 15% от 2023 г. насам.

Компаниите за печене на кафе са били принудени да повишат цените и да намалят рентабилността, тъй като разходите за суровини са се увеличили, заяви Лаваца, като отдаде това на намаленото предлагане в резултат на изменението на климата.

Котировките на фючърсите за кафе "Арабика" надхвърлиха 2,4 долара за паунд и се доближиха до двугодишния връх от 2,5 долара за паунд, регистриран през април. Това се дължи, наред с другото, на намалените доставки от Виетнам поради неблагоприятните климатични условия.

През първата половина на годината износът на кафе от Виетнам е намалял с 10,6% в сравнение със същия период на миналата година - до 902 хил. тона, по данни на статистическото управление на страната.

Световните цени на кафето се повишиха значително през второто тримесечие поради силната гореща вълна в основните райони на отглеждане на кафе в Азия. Котировките на фючърсите за "Робуста" в Лондон към края на юни се увеличиха с 18,1% спрямо края на март, а на фючърсите за "Арабика" - с 20,6%.

Компанията "Lavazza", основана през 1895 г. в Торино, е сред най-големите за производство на кафе в света. В края на 2023 г. приходите ѝ нараснаха с 13% до 3,1 млрд. евро.

Групата "Lavazza" включва компании като френската "Carte Noire", датската "Merrild" и канадската "Kicking Horse Coffee". Групата разполага с осем производствени обекта в Италия и четири други държави. В нея работят над 4 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър отпрати вратар
Хебър отпрати вратар
"Възраждане" и ИТН предлагат референдум за запазване на българския лев до 2043 г.
"Възраждане" и ИТН предлагат референдум за запазване на българския лев до 2043 г.