Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

С колко поскъпна чаша кафе в ЕС за година?

от БНТ , Източник: БТА
11:31, 07.10.2022
Чете се за: 02:57 мин.
По света
поскъпна чаша кафе година
Слушай новината

Започването на деня с чаша горещо кафе е ежедневие за мнозина. Неотдавнашното покачване на цените обаче може да превърне този сутрешен обичай почти в лукс. През август цената на кафето в Европейския съюз е била средно с 16,9 на сто по-висока спрямо миналогодишния август. Тогава цената на кафето бе средно с 0,5 на сто по-висока от цената му през август 2020 година. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

За потребителите, които пият кафето си с мляко и/или захар, поскъпването на сутрешната напитка е дори по-голямо, тъй като цените на тези продукти са се повишили още повече през последната година.

В ЕС цената на прясното пълномаслено мляко е скочила средно с 24,3 на сто между август 2021 г. и август 2022 г., докато цената на прясното нискомаслено мляко - с 22,2 на сто.

Годишната инфлация на захарта през август е достигнала 33,4 на сто, значително увеличение от отчетеното увеличение с 0,8 на сто през миналогодишния август.

Данните сочат още, че през август на годишна основа и при четирите стоки (кафе, прясното пълномаслено мляко, прясното нискомаслено мляко и захар) е регистрирано поскъпване във всички страни членки на Евросъюза, като изключение е единствено Малта, където няма промяна в цената на прясното нискомаслено мляко.

Стойността на захарта е нараснала най-много сред изброените продукти през август отново на годишна база. Най-голям ръст на цената ѝ се е наблюдавал в Полша (109,2 на сто), Естония (+81,2 на сто), Латвия (+58,3 на сто), България (+44,9 на сто) и Кипър (+43,2 на сто).

Що се отнася до кафето, Финландия (+43,6 на сто) е регистрирала най-високата годишна инфлация през август, следвана от Литва (+39,9 на сто), Швеция (+36,7 на сто), Естония (+36,4 на сто) и Унгария (+34,3 на сто).

За същия период най-много са скочили цените на пълномасленото мляко в Унгария (+51,7 на сто), Литва (+46,8 на сто), Хърватия (+43,5 на сто), Чехия (+43,3 на сто) и Латвия (+40,1 на сто), а за нискомасленото мляко - в Литва (+50,2 на сто), Хърватия (+41,2 на сто), Естония (+38,9 на сто), Германия (+30,6 на сто) и Унгария (+30,1 на сто).

Снимки: Pixabay

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев и Божидар Темелков отпаднаха още на старта на Световното по джудо
Янислав Герчев и Божидар Темелков отпаднаха още на старта на Световното по джудо
САЩ отпускат близо 40 млн. долара за модернизация на армията в България
САЩ отпускат близо 40 млн. долара за модернизация на армията в България