НОВИНИ

Ценови скок на горива предизвика размирици в Казахстан

Премиерът на Казахстан Аскар Мамин
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 03.01.2022
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Казахстанският премиер Аскар Мамин разпореди да се създаде правителствена комисия за разрешаване на ситуацията в Мангистауската област на страната, където демонстрантите настояват за по-ниски цени на втечнения газ.

По-рано жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област излязоха масово по улиците с призив за намаляване на цените на горивата. Според тях от 1 януари цената за литър втечнен газ се е увеличила до 120 тенге (0,27 долара), демонстрантите поискаха да се намали до 60 тенге (0,13 долара).

Президентът Касим-Жомарт Токаев инструктира правителството спешно да разгледа ситуацията в региона, като вземе предвид икономическите и правни аргументи. Според него гражданите имат право да изразяват публично исканията си пред местните и централните власти, но това трябва да става в съответствие със законодателството, в частност със закона за мирните събрания.

Срещу собствениците на бензиностанции е започнала разследване за ценово тайно споразумение. „В момента собствениците на бензиностанции в района на Мангистау, в рамките на социалната отговорност на бизнеса, взеха проактивно решение да намалят цената на газа от 120 на 85 - 90 тенге (0,19 - 0,20 долара) за литър.

„Ще бъдат приложени системни мерки за осигуряване на дългосрочна ценова стабилност и предотвратяване на спекулативните скокове в цените на газа чрез създаване на ценови коридори“, увериха от правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин реагира на изказване на Слави Трифонов за Република Северна Македония
Кристиан Вигенин реагира на изказване на Слави Трифонов за Република Северна Македония
Кипър въвежда задължителен PCR тест преди влизане в страната
Кипър въвежда задължителен PCR тест преди влизане в страната