НОВИНИ

Център за деца с аутизъм отвори врати във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 04.03.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Център за деца с аутизъм беше открит днес във Варна. Той е с капацитет 20 места, но в момента специалистите там помагат на 25 деца. Те ще посещават центъра два пъти седмично за консултации и рехабилитация. Всички дейности се финансират от Община Варна, а идеята за изграждането на центъра е на неправителствената организация "Да съхраним жената".

Росица е майка на дете с аутизъм. Тя споделя, че още след третата година се появили първите признаци на психическо отклонение в поведението.

Росица Йорданова: Не говори нормално, късно проходи.

Майката разказа, че откакто детето й посещава подобни центрове, е станало по-комуникативно.

Росица Йорданова: Благодарение на такива центрове и на такива хора, борбени, като в този център и други естествено, които правят нещо... се чувстваме подкрепяни отнякъде, но от държавата - не.

Центърът се посещава от деца на възраст от 5 до 18 години. Те са разделени на групи според възможностите им.

Йорданка Ненчева, председател на асоциация "Да съхраним жената": Те получават подкрепа логопедична, психиатрична, психологическа, специална педагогика, също така кинезитерапевт се грижи за тях и социални работници.

В България все още няма официална статистика колко са децата с аутизъм.

Йорданка Ненчева, председател на асоциация "Да съхраним жената": Една голяма част от родителите не желаят да се съгласят с това, че децата им имат такива разстройства. От друга страна една част от общопрактикуващите лекари не смеят да поставят ранна диагноза.

Според специалисти, проблем е, че твърде късно се установяват децата с аутизъм. Това води до забавяне на тяхното развитие и затруднява интегрирането им в обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив стартира воден проект за над 115 млн. лв
В Пловдив стартира воден проект за над 115 млн. лв
Майки поискаха запазване на Закона за личната помощ на протест в Бургас и Добрич
Майки поискаха запазване на Закона за личната помощ на протест в Бургас и Добрич