НОВИНИ

Роботи на БАН помагат на хора с увреждания и деца с аутизъм

Два робота, конструирани от учените от БАН, могат да помагат на хора с увреждания и да учат деца с аутизъм. "Анри едно" и "Анри две" имат още много таланти. Те притежават елементи на изкуствен интелект и дори могат да повикат помощ, ако животът ви е застрашен. Защо обаче двата робота умишлено не изглеждат като хора - разказва Цвета Младенова:

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:30, 11.06.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

"Анри едно" е идеалният роботизиран иконом. Ако е на служба при човек със затруднения или при възрастни хора, той може да загася лампи, да включи телевизора, да донесе лекарства или храна от хладилника.

"Анри" вижда така. Програмиран е да вдигне вилица от пода или дори да се обади на Бърза помощ, ако човекът е паднал. "Анри "анализира пространството с лазер и изчислява каква е безопасната траектория.

Но "Анри" не прилича на човек. Защо? Напомня повече "Ар Ту Ди Ту", отколкото "Три Сипио" от "Междузвездни войни". Това е умишлено, заради психически феномен при хората, наречен "злокобната долина".

Проф. Роман Захариев - Институт по роботика - БАН: В графиката на симпатии към един робот, вие най-напред много харесвате тоя робот, той е много интересен за вас и графиката върви нагоре. В един момент, тогава, когато има антропоиден вид, се оказва, че изведнъж човек усеща ужас от този робот, изведнъж графиката пада надолу - ето това се нарича злокобната долина."


;

"Анри две" пък е робот-лектор. Той е безценен в общуването с деца-аутисти, които често възприемат като агресия дори човешкия поглед. "Анри" може да ги учи, без да ги плаши.

Проф. Роман Захариев - Институт по роботика - БАН: Те трудно приемат контакта с хора, както знаете, но роботът е нещо като техните играчки. Те го приемат естествено, той е една интелигентна играчка, която може да вкара необходимата информация в един момент, което е и съществената идея в този процес.

Роботите вече работят експериментално в два дневни центъра, където се случва да носят книги от библиотеката. Те разбират команди и дори могат да отговарят. Но бащите им от Института по роботика не спират да ги обучават. При програмирането работят с актьори от театър "Цвете", като записват крайни човешки емоции. Целта е, когато са проявени в реалния живот, роботът да ги разпознае и да реагира адекватно.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След проверка на над 20 000 водачи: Заловиха 200 шофьори, употребили алкохол
След проверка на над 20 000 водачи: Заловиха 200 шофьори, употребили алкохол
Разкрития за публични екзекуции в Северна Корея
Разкрития за публични екзекуции в Северна Корея