Българската и македонската история - между постиженията и провокациите

Българо-македонската комисия по историческите въпроси е постигнала много, но у нас това не се осъзнава. Това заяви в предаването "Още от деня" проф. Иван Илчев, който е неин член.

от БНТ
18:53, 11.06.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Проф. Иван Илчев, член на Българо-македонската комисия по историческите и образователни въпроси: Напредъкът е немалък, въпросът е че ако споразуменията не бъдат приложени, все едно нищо не сме постигнали.

Сред постиженията проф. Илчев посочи признаването от македонската страна на факта, че цар Самуил е български владетел, както и че Климент и Наум са изпратени в книжовната школа в Охрид от българските царе Борис и Симеон.

Историкът заяви, че антибългарските материали в македонските медии са намалели значително, но завой в разбирането на историята от македонските граждани - няма.

Той добави, че в договора за добросъседство между България и Северна Македония не е предвиден механизъм за налагането на българската позиция и комисията може да дава само препоръки на властите.

Професор Илчев коментира като "преекспониране" избухналия спор по предложеното от Северна Македония общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври. Въпросът не е решен и е отложен за следващо заседание, каза той.

;

Според депутата от ВМРО Милен Михов предложението е провокация, която цели "да предизвика България дали ще направи компромис по такъв важен въпрос".

Милен Михов, депутат от ВМРО: Ако приемем общо честване на 7 октомври, това ще е преповторение на националната капитулация на БРПК - отново ще признаем, че в Пиринска Македония съществува небългарско население.

Михов оспори мнението на проф. Илчев, че България ще може да спре Северна Македония към ЕС, за което призовава ВМРО, тъй като няма подкрепата на великите сили за своето разбиране по македонския въпрос. Той смята, че в договора за добросъседство има достатъчно гаранции за отстояване на българските позиции.

Според депутата от ВМРО три са факторите, които променят ситуацията спрямо следвоенния период: "ВМРО не е в опозиция, комунистите не управляват и Съветският съюз не съществува".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ваня Григорова: Данъците са политика в най-висша степен
Ваня Григорова: Данъците са политика в най-висша степен
Градушка, колкото топки за голф, удари Бавария
Градушка, колкото топки за голф, удари Бавария