НОВИНИ

Центърът в Бусманци се препълни, връщат обратно мигрантите

центърът бусманци препълни връщат обратно мигрантите
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:24, 18.07.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Поради препълнен капацитет от 450 души Домът за временно настаняване на чужденци в Бусманци започна да връща обратно задържаните нелегални мигранти у нас.

"Ние сме препълнени. През изминалата нощ започнахме да връщаме обратно задържаните на различни места в страната", съобщи служител от центъра за временно настаняване. Мигрантите се връщат, защото е невъзможно да бъде карантинирани, допълва той.

"Всеки постъпващ в центъра трябва да бъде обезпаразитен за 24 часа. Всички дрехи се изземват, както и вещите, които носи със себе си, след това се поставят в хладилна камера, където престояват 24 часа. Ние нямаме вече свободни места за тази процедура", каза още служителят.

Над 90% от задържаните мигранти в центъра са от Афганистан, Пакистан, Иран и Ирак. Те са на възраст до 30 години, сред тях има много жени и деца.

Ексклузивно пред БНТ: Хляб за 5 лв. продават в павилион в мигрантския център в "Бусманци"

"Те са в почти безпомощно състояние, защото повече от са ходили пеша или на открито в горещините. Част от тях са обезводнени. Трудно е да се прецени в какво здравословно състояние са, защото са напълно омаломощени. През изминалата нощ беше страшно. Натоварването беше на 200%", съобщи още служителят.

Бусманци се намира край София и се води като Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция "Миграция" на МВР. Съгласно закона, там се настаняват само чужденци, които са пребивавали незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране.

Според последните актуални данни на МВР за първите 5 месеца на годината, 1726 са задържаните граждани на трети страни. Тази информация е към месец май 2021 г., включително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания се отказва от масовата ваксинация на деца
Великобритания се отказва от масовата ваксинация на деца
Българска прелест в Кан: Мария Бакалова и Нина Добрев по червения килим
Българска прелест в Кан: Мария Бакалова и Нина Добрев по червения килим