НОВИНИ

Церемонията по откриване на Олимпиадата в Париж може да бъде преместена на "Стад дьо Франс"

По план грандиозното събитие на 26 юли трябва да се проведе край бреговете на река Сена, но заплахите за сигурността може да доведат до промени, алармира президентът на Франция Еманюел Макрон

организаторите олимпийските игри париж преместят церемонията откриване стад дьо франс
bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 15.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж, планирана да се проведе на река Сена, може да бъде преместена на "Стад дьо Франс", ако заплахата за сигурността е твърде висока, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от местните медии.

Франция е под повишена тревога преди Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж, които се очаква да привлекат милиони посетители в страната. Опасенията за сигурността са особено високи за церемонията по откриването, на която се планира атлетите да дефилират с лодки, преминаващи по Сена пред погледа на многобройните фенове край брега на реката.

Макрон увери, че френските сили на реда ще бъдат мобилизирани на изключително ниво за сигурността по време на събитието, но при необходимост организаторите "имат резервни сценарии".

Церемонията по откриване на 26 юли в Париж ще бъде първата в историята на олимпийските игри, която е планирана да се проведе извън стадион, като около 10 500 спортисти ще преминат през сърцето на френската столица с лодки по Сена по маршрута, завършващ пред площад Трокадеро.

За да ограничат рисковете за сигурността, Еманюел Макрон разкри, че организаторите могат да решат да съкратят маршрута на парада по река Сена или дори да преместят церемонията на "Стад дьо Франс".

Първоначалните планове предвиждаха грандиозната церемония по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 да бъде наблюдавана на живо от около 600 000 души, но поради опасения за сигурността от френското правителство намалиха тази бройка на половина. Освен това достъпът до брега на река Сена ще бъде ограничен със специални покани.

Френският президент сподели още, че местните власти ще използват "дронове, кодиране, киберзащита", за да гарантират сигурността на посетителите, а специалният периметър за сигурност край реката ще бъде създаден осем дни преди тържественото откриване на Игрите във Франция

"Ако има място, където синът ви ще бъде в безопасност, то е тук. В живота винаги има рискове. И ние го виждаме всеки ден, за съжаление. Но имаме сили да се справим", коментира Макрон.

Той призна още, че във Франция ще работят за "олимпийско примирие" - модерно възраждане на древногръцката традиция да се гарантира, че воюващите градове-държави позволяват безопасно преминаване на спортистите до Игрите - като за целта Еманюел Макрон ще се опита да използва влиянието на китайския лидер Си Дзинпин.

Накрая френският президент подкрепи решението за това руски спортисти да се включат на Олимпийските игри в Париж и освен това защити участието на израелски спортисти под флага на страната им въпреки офанзивата в Газа, при която 33 000 палестинци бяха убити, а други стотици хиляди бяха разселени.

Преди няколко дни министърът на вътрешните работи във Франция Жералд Дарманен посочи пред Le Parisien, че към днешна дата "няма конкретна терористична заплаха за организацията на олимпийските и параолимпийските игри" и допълни, че ако столицата е обект на явни и непосредствени заплахи, той ще приложи "решенията, взети от президента Макрон".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет години след пожара Нотр Дам в Париж възвръща блясъка си (СНИМКИ)
Пет години след пожара Нотр Дам в Париж възвръща блясъка си (СНИМКИ)
"Зелено движение" напуска ПП-ДБ
"Зелено движение" напуска ПП-ДБ