НОВИНИ

Чакаме първия медицински хеликоптер на 31 януари

министърът транспорта инспектира третата база спешна помощ въздух сливен
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
10:53, 21.01.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

На 31 януари, при добри метеорологични условия, в България ще пристигне първият медицински хеликоптер. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

"Вече сме почти на финала тази система да започне да работи и тя да бъде изградена в България по стандартите, които са приложими в Европа и света. В петък вечерта получихме официално потвърждение от производителя, че хеликоптерът ще прелети на 31 януари. На 29-и ще направи последния тестов полет в Италия, заедно с български екипаж на борда. На 31-и трябва да пристигне в България. Прелитането на хеликоптера от Италия се нуждае от добра метеорологична обстановка. Колегите от Италия следи обстановката и уверява, че дългосрочната прогноза е добра и има предпоставки да бъде извършен полетът в края на януари", увери министър Гвоздейков.

По думите му пилотите, които ще летят на този хеликоптер, трябва да направят определени часове на него. Така че от следващия ден тези процедури ще започнат да действат и хеликоптерът ще започне да изпълнява необходимите полети.

Общата бройка на хеликоптерите по този проект ще бъде 8, посочи министърът. По думите му през 2024 г. България ще придобие три от тях - един в края на януари, втори в края на юни и третият - през декември. През 2025 и 2026 г. ще дойдат и останалите, добави той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и Буба Баскетбол с победи в Европейската младежка баскетболна лига
ЦСКА и Буба Баскетбол с победи в Европейската младежка баскетболна лига
Миналогодишният финалист на Australian Open Стефанос Циципас отпадна от турнира
Миналогодишният финалист на Australian Open Стефанос Циципас отпадна от турнира