НОВИНИ

Чечения откупува над 200 булки. Мъжете в COVID криза - нямат пари

чечения откупува 200 булки мъжете covid криза нямат пари
Снимка: YouTube
bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 08.06.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров разпореди да бъдат заделени средства за откупуването на булки на повече от 200 мъже, които заради пандемията не могат да си го позволят, съобщи РИА Новости.

Държавният глава на руската република поръчал на духовенството да изготви списък на желаещите да сключат брак, но не разполагащи с необходимите финансови средства.

На цялата територия на Чечения са съставени такива списъци, като от тях са отделени средства за откупуването на 207 булки.

Семейството на младоженеца ще получи 50 000 рубли за извършването на брачен обред според каноните на исляма. Той предвижда плащането на откуп за булката – урду. Впоследствие тези пари се подаряват на жената.

От мюфтийството напомнят, че заради пандемията – за булката може да пътуват само две коли, а участниците в тържеството се ограничава до най-близките роднини.

В Чечeния в началото на април заради пандемията от коронавирус духовенството забрани бракосъчетанията според ислямските канони. Наложи се да бъдат отменени десетки сватби, а един от най-често задаваните въпроси към властите в републиката беше свързан с отмяната на забраната за сключване на брак.

На 25 май забраната беше свалена, но ограниченията за провеждане на тържества остават, както и разрешенията за брой на участници в церемониите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гасят пожар в склад за дрехи във Велико Търново
Гасят пожар в склад за дрехи във Велико Търново
Ивайло Стоянов ще ръководи Локо-Левски за Купата
Ивайло Стоянов ще ръководи Локо-Левски за Купата