НОВИНИ

Чехия въвежда зелен сертификат за посещения в заведения

чехия въвежда зелен сертификат посещения заведения
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:30, 20.10.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Във връзка с рязкото увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в Чешката република правителството реши да затегне редица противоепидемични мерки.

Вече е задължително носенето на маска на закрито, а посещенията в барове и ресторанти ще става само след представяне на зелен сертификат, съобщи министърът на здравеопазването на страната Адам Войтех.

"През изминалия ден броят на новите пациенти с коронавирус се е удвоил в сравнение със същия ден миналата седмица. Прогнозата за по-нататъшното разпространение на болестта е разочароваща. В тази връзка правителството реши да затегне някои противоепидемични мерки, като ще е задължително носенето на маски на закрито и представянето на сертификат при посещения в заведения за хранене и пиене", каза Войтех.

Министрите отмениха и безплатните тестове за ковид, оставяйки ги само за лица под 18 години, както и за тези, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

По данни на Министерството на здравеопазването през изминалия ден броят на новите пациенти с коронавирус е 3246, което е с 1739 повече в сравнение със същия ден миналата седмица. Това е и рекорден брой новозаразени от 20 април насам.

В момента в Чехия има 20 400 заразени с коронавирус, от които 620 са хоспитализирани, включително 102 в тежко състояние. 6.03 милиона души са напълно ваксинирани срещу коронавирус в 10-милионната страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джейсън Момоа се контузи на снимките на "Аквамен" 2
Джейсън Момоа се контузи на снимките на "Аквамен" 2
Юнайтед напомни за славното си минало с обрат от 0:2 до 3:2 срещу Аталанта
Юнайтед напомни за славното си минало с обрат от 0:2 до 3:2 срещу Аталанта