НОВИНИ

Черногорка поднесе изненадата в Мелбърн като отстрани Ема Рaдукану

Ема Радукану
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:43, 20.01.2022
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Данка Ковинич се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като победи Ема Радукану в три сета – в отделните части 6-4, 4-6, 6-3, за малко над два часа и половина игра.

Представителката на Черна гора, която заема 98-о място в световната ранглиста, нанесе първо поражение на шампионката на US Open в турнирите от Големия шлем от осминафиналите на Уимбълдън миналата година.

Двубоят започна чудесно за британката, която дръпна с два пробива и 3-0. Ковинич обаче върна единия брейк, а след това затвърди пробива на собствено подаване, преди Радукану да поиска медицински таймаут. След него черногорката върна и втория пробив, преди серията й да продължи на цели пет гейма след трети последователен брейк. Сервирайки за сета тя обаче се пропука и 17-та в схемата върна пробива.

Все пак, седмият пробив в сета се оказа ключов за крайния изход и Ковинич се показа напред в резултата. Вторият сет започна като първия – с пробив за Радукану, която отново го затвърди. Тя обаче загуби предимството си в осмия гейм, само за да го върне отново в деветия и след това да спечели частта. В третия черногорката стигна първа до пробив за 3-1, който бе върнат от Радукану, но това бе и последният й напор в срещата. Нов брейк за Ковинич, който бе затвърден, я поведе към крайната победа.

Черногорката спечели 65% от точките на първи сервис, като завърши с 40 уинъра и 35 непредизвикани грешки, докато Радукану остана с отрицателен баланс в статистиката с 27-39. Ковинич чака в следващата фаза победителката от мача между 14-та в схемата Симона Халеп и бразилката Беатрис Хадад Мая.

Междувременно при мъжете Данийл Медведев се класира за третия кръг, след като надви Ник Кирьос с 7-6 (1), 6-4, 4-6, 6-2, за малко над три часа игра.

Втората ракета в света, миналогодишен финалист в надпреварата, стигна до ранен пробив в откриващия сет на очаквания с огромен интерес сблъсък, но загуби предимството си в осмия. Стигна се до тайбрек, където обаче любимецът на публиката Кирьос успя да спечели едва една точка.

Втората част вървеше равностойно до десетия гейм, когато Медведев, действащ шампион на US Open, изчака своя момент и нанесе решителен удар, за да дръпне с два чисти сета. Ролите се размениха в третия, когато подкрепяният неистово от публиката австралиец направи пробив в седмия гейм и след това не изпусна инициативата до края на частта.

В четвъртия сет Кирьос игра добре до шестия гейм, когато бе пречупен от руския си опонент, който след два пробива намери място в третия кръг. Медведев завърши с цели 31 аса, като спечели 85% от точките на първи сервис и спаси седем от деветте шанса за пробив пред Кирьос. Вторият в света приключи с 68 уинъра срещу 47 на съперника, а при непредизвиканите грешки двамата бяха почти изравнени – 31 на 29 за представителя на домакините. В следващата фаза Медведев ще играе с Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия, който продължи напред след отказ на френския ветеран Ришар Гаске при резултат 4-6, 6-0, 4-0 в полза на Ван де Зандсхулп.

Петкратният финалист в Мелбърн Анди Мъри напусна турнира след поражение от квалификанта от Япония Таро Даниел в три сета – 4-6, 4-6, 4-6.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 състезатели в 7 спорта ще ни представят на Игрите в Пекин
16 състезатели в 7 спорта ще ни представят на Игрите в Пекин
Извънредно положение в Молдова заради газовата криза
Извънредно положение в Молдова заради газовата криза