НОВИНИ

Червените линии в програмите на основните политически сили във Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:21, 29.06.2024
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Утре Франция гласува на първи тур на предсрочните парламентарни избори. Вотът е от ключово значение за президента Еманюел Макрон, след като неговата коалиция загуби драматично европейски избори по-рано този месец. Как се стигна дотук и какви са червените линии в програмите на основните политически сили в страната - обобщава Ива Стойкова.

Еманюел Макрон, президент на Франция, (9 юни 2024 г.): "Тази вечер разпускам Националното събрание. Ще подпиша указ за насрочването на парламентарни избори в два тура на 30 юни и 7 юли."

Вечерта на 9 юни разтърси политическия живот и шокира французите. Не е обичайно френски президент да прави обръщение след европейски вот, още по-безпрецедентно е свикването на предсрочни парламентарни избори. До неочакваното решение се стигна след разгрома на президентската коалиция на евроизборите, спечелени от крайната десница. Рискован ход, който може да даде власт на "Национален сбор", но и тежък избор да се поеме политическа отговорност.

Габриел Атал, министър-председател на Франция: "За първи път от 25 години французите ще изберат министър-председател. Ще има преди и след."

За съвсем кратко време политическите лагери трябваше да се мобилизират, да излязат с програми и послания. 35-годишният премиер Габриел Атал представи още в края на януари приоритетите на правителството си и нямаше възможност да се отклонява прекалено от начертаните линии. Въпросите за покупателната способност, разходите на домакинствата и особено сметките за ток, пенсиите, имиграцията и сигурността се оказаха водещи за основните лагери. Атал обаче предупреди, че победа на крайната десница би застрашило мястото на Франция в ЕС и подкрепата за Украйна:

"Национален сбор" ще създаде риск от подчинение на Русия. Нашето утре означава солидно присъствие на международната сцена, стабилна отбрана с удвояване на бюджета на въоръжените сили до 2030 г., Франция ще остане член на НАТО и ще продължи да защитава нашите ценности в международните организации".

Най-младият премиер на Франция обаче може да бъде заменен от още по-млад, ако се потвърдят прогнозите на социолозите. 28-годишният лидер на "Национален сбор" Жордан Бардела умело използва умората на французите от водената през последните седем години политика на президента Макрон, давайки щедри обещания по чувствителни теми като миграцията. Във външно политически план Бардела обеща да е бдителен при опитите за руска намеса:

"Виждам Русия като многоизмерна заплаха както за Франция, така и за Европа. Моята червена линия е ясна - не планирам да се създадат условия за изпращането на френски войски в Украйна. Това е моята и на нашето движение позиция и тя не се е променила."

Изненадващите парламентарни избори стимулираха отслабената и разединена левица. Левите и крайнолеви партии се обединиха в "Нов народен фронт" и имат всички шансове да излязат втори. Техният призив към избирателите - да бъде блокиран пътят към властта на крайната десница.

Големият въпрос пред Франция е дали и колко фрагментиран ще бъде следващият парламент и ще бъде ли избегната политическа парализа, ако нито една от трите групи не разполага с мнозинство. Резултатът е трудно предвидим заради сложната избирателна система и твърде кратката предизборна кампания.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения победи Бразилия в контролна среща преди старта на олимпийските квалификации по баскетбол
Словения победи Бразилия в контролна среща преди старта на олимпийските квалификации по баскетбол
Спортни новини 29.06.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 29.06.2024 г., 12:20 ч.