НОВИНИ

Макрон свиква предсрочни парламентарни избори на 30 юни във Франция

Няма как на този ден да се правя, че нищо не е станало, каза френският президент след убедителна победа на крайната десница на Льо Пен

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:08, 09.06.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон свиква предсрочни парламентари избори на 30 юни, след като партията му загуби от френската крайнодясна формация "Национален сбор" на европейските избори.

Вижте още в прякото включване на Ива Стойкова

Партията на Марин льо Пен печели убедително с 32,4 процента от гласовете, показва екзитпол на френския Институт за изследване на общественото мнение и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента.

Още след обявяването на прогнозните резултати във Франция водачът на листата на крайнодясната "Национален сбор" Жордан Бардела призова Еманюел Макрон да насрочи нови парламентарни избори.

Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14,3 процента.

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

Президентът Еманюел Макрон направи обръщение към нацията:

"Здравейте, французи! Вие днес гласувахте за европейските избори във Франция, както и в чужбина. Основната поука е ясна - това не е добър резултат за партиите, които защитават Европа. Партиите от крайната десница, които през последните години се съпротивляваха на толкова много напредък в Европа - икономиката, подкрепата за Украйна, подкрепата за земеделците - тези партии напредват навсякъде на континента. Във Франция техните представители достигнаха 40 на сто от вота. За мен, тъй като смятам, че силна и независима Европа е добра за Франция, тази ситуация е нещо, което не мога да приема. Възходът на националистите над демагозите е опасно за нашата нация и за нашата Европа също и за мястото на Франция в Европа и света. Току що отпразнувахме годишнината от десанта в Нормандия и след няколко седмици посрещаме Олимпиадата, да, екстремната десница означава декласиране на Франция и обедняване на французите. Няма как на този ден да се правя, че нищо не е станало. Към тази ситуация ще добавя една треска, която обхвана публичния и парламентарен дебат в нашата страна - един безпорядък, който знам ви тревожи и понякога ви шокира и на който не отстъпвам нищо. Предизвикателставата изискват нашите дебати да бъдат ясни, ето защо разпускам тази вечер Националната асамблея, свиквам предсрочни парламентарни избори на 30 юни. Това е тежко решение, но това е акт на доверие, доверие във вас, скъпи сънародници, доверие в нашата демокрация, нека суверенът има думата."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен: ЕНП е котвата на стабилността в Европа
Урсула фон дер Лайен: ЕНП е котвата на стабилността в Европа
Александър Зверев: Карлос Алкарас заслужава място в "Залата на славата"
Александър Зверев: Карлос Алкарас заслужава място в "Залата на славата"