НОВИНИ

ХДС/ХСС обявиха победа в Германия, втора е "Алтернатива за Германия" с 16%

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:00, 09.06.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Германия е страната, която изпраща най-много представители в Европейския парламент - 96. В секциите днес беше спокойно, защото голяма част от германците вече са гласували по пощата.

След излизането на първите екзитполове стана ясно, че ХДС/ХСС обявят победата си на изборите за Европейски парламент в Германия. Второто място е за крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 16% от вота.

Подробности за вота в Германия вижте във включването на Теодора Гатева

Карло Вьолер е на 19 години. Учи физика в техническия университет в Берлин. Гласува за Европейски парламент за първи път.

"Не съм от онези, много политически активните, но мисля, че заради доброто си образование, каквото имат и повечето германци, имам възможност да се информирам за партиите. И не съм от онези, които казват: "Гласувай за десните, защото така трябва". Мисля, че трябва да се запознаеш с всички партии. Аз го направих в социалните мрежи", казва Карло.

Социолози предричат победа за консервативния блок ХДС/ХСС. В битката за второто място участват лявоцентристката ГСДП, зелените, които са част от управляващата коалиция в Германия, и крайнодясната "Алтернатива за Германия". Въпреки поредицата скандали, в които беше замесена партията, опасенията са, че именно тя привлича вота на 16 годишните. Те имат право да участват във вота за първи път. Според Карло, успехът на крайнодесните се дължи на умелото използване социалните мрежи.

"Десните и крайнодесните партии са много умни, защото използват инструмент, с който ние сме свикнали. Рекламират се по един наистина агресивен начин, сякаш говорят точно на теб! Сега гласуват и 16 годишните, за мен това е малко рано, те много по-лесно могат да бъдат манипулирани, отколкото възрастните, затова крайнодесните партии имат успех сред тях. Ние вече виждаме, че те не могат да изпълнят обещанията, които дават - те са заблуди... И мисля, че в някакъв момент хората ще осъзнаят, че глас за крайнодесните и популистите е нещо много грешно, и в някакъв момент обществото ще се осъзнае", казва Карло Вьолер.

Догодина в Германия ще има парламентарни избори и вотът се смята за тест за коалицията, водена от канцлера Шолц и неговата ГСДП.

Карло определя себе си като 50% германец и 50% европеец. Хареса му, че може да пътува свободно. Първото, на което иска да обърнат внимание новите евродепутати образованието.

"Липсата на знания кара младите хора да гласуват за популистите, защото не са образовани, не са доволни от живота, имат проблеми. И залагат на познатото, а от това се възползват популистите. И първата стъпка е по-добро образование, да се обясни по-добре политиката като цяло", казва Карло Вьолер.

А Европа на мечтите му е - "Отворена, свободна, демократична."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски и австрийски триумф на турнир по плажен волейбол от сериите Beach Pro Tour в Свети Влас
Американски и австрийски триумф на турнир по плажен волейбол от сериите Beach Pro Tour в Свети Влас
Избори 2024 - Резултатът
Избори 2024 - Резултатът