НОВИНИ

70 жалби са постъпили до 14.00 часа в РИК - Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
15:39, 09.06.2024
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

70 жалби са постъпили до 14.00 часа в РИК Благоевград. От комисията определят ситуацията като безпрецедентна. Над 70 са сигналите за гласуване с придружител. Те са подадени от Симитли, от една и съща коалиция. От същата коалиция има и 12 сигнала за купуване на гласове, които са прекратени по компетенция към полицията и прокуратурата.

Очаква се решение на ЦИК за преустановяване на гласуването с машини в още три секции в областта, след като преди обед това стана в друга в Сандански. Основният проблем, който на по-късен етап от изборния ден ще създаде проблеми е този с масовата подмяна на членове на СИК. Те са около 400, като най-много са в Петрич.

Екипът ни разговаря с представители на такива комисии. Те увериха, че всеки нов членове е преминал обучение и не се очакват проблеми при отчитането на вота и попълването на изборните книжа. От РИК - Благоевград обаче смятат, че проблем ще има. А като основна причина за отказа изтъкват - големият обем работа заради факта, че изборите са 2 в 1, с преференции и при двата вота.

И един интересен сюжет проверяват от РИК. Членове от женски пол на една от секциите в Петрич са подали сигнал за непристойно и грубо отношение спрямо тях от друг член от мъжки пол. Престои комисията за провери сигнала и да се произнесе.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е в топ 8 на европейското първенство по плажен волейбол
България е в топ 8 на европейското първенство по плажен волейбол
МВР: Над 400 сигнала за изборни нарушения са получени от началото на кампанията до днес на обяд
МВР: Над 400 сигнала за изборни нарушения са получени от началото на кампанията до днес на обяд