НОВИНИ

Заради проблемите с машините за гласуване: Комисии манипулираха изборни резултати

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:27, 15.06.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Бюлетини от машинно гласуване без реално отбелязан вот са отразени в протокол, като действителни гласове. Това показва видеонаблюдението в столична секция. На записа комисията обсъжда, че трябва да нагласи проблемните бюлетини, за да излязат сметките и да предаде книжата в районната избирателна комисия. Така 25 недействителни, според комисията, бюлетини изведнъж се оказаха реални гласове в графата "не подкрепям никого".

Ралица Цанева сигнализира в редакцията ни, че гласувала с машина, която преди това била прегледана от техник. Вместо бюлетини обаче, устройството разпечатало листчета с номерата на секцията и машината:

"Попитах комисията по какъв начин те ще разберат какъв е гласът ми и как ще бъде преброен в края на деня. Те ме увериха да не се притеснявам, че не съм първата, на която ѝ се случва в секцията. Попитах ги дали имам валидна бюлетина? Те казаха да, да - няма проблем, само да ги оставя бележките в двете урни."

Проверяваме видеонаблюдението в 23-та секция, където е гласувала Ралица. От записа става ясно, че машинните бюлетини за представители в Европарламента са 134. На 109 от тях има отбелязан вот - 2 са в графата "не подкрепям никого".

- Тук трябва да се нагласят, защото нали видя, че не ни изкара машината...

- Да, да.

- Точно така - невалидни гласове.

Комисията обсъжда, че 25 машинни бюлетини са невалидни, но няма как да бъдат описани в протоколите, защото невалидни машинни бюлетини, според правилата на ЦИК - няма.

- Тия направо може да не ги даваме.

- Не може. Те са по протоколи.

- Значи 27 "не подкрепям никого".

- Пишете "не подкрепям никого". Въпреки че...

- Значи действителните стават 134?

- 134 са действителните гласове.

Колко от машинните бюлетини без реално отбелязан вот за български депутати са се оказали в графата "не подкрепям никого" от записа не става ясно. Според протокола, са 34 от 137 намерени в урната за машинно гласуване. От ЦИК все още не са отговорили на запитването ни по случая. Но от обществения съвет смятат, че има нарушени права на избиратели.

Цветелина Пенева - председател на ОС към ЦИК: "При всички положения е нарушение, защото неговата воля не е отчетена с тези неправилно отчетени бюлетини от машинно гласуване."

В секцията в София, в която Цветелина Пенева е била наблюдател, също имало нестандартна бюлетина от машинно гласуване:

"СИК се затрудни и накрая реши, за да излязат контролите в протокола, да намали броя в гласували в съответния вид гласуване - машинно. И по този начин се оказахме с гласоподавател, който е гласувал, но гласът му не е отчетен въобще. Ситуация, която е недопустима."

В паметта на машините е отразено за кого са гласували хората с частично отпечатани бюлетини, но в случая информацията може да послужи само за последващи проверки. А защо на вота миналата неделя близо 150 машини се оказаха извън строя ЦИК тепърва ще изяснява.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брайтън назначи най-младия старши треньор в историята на Висшата лига
Брайтън назначи най-младия старши треньор в историята на Висшата лига
Елвира Краснобаева спечели златото в многобоя при жените на Гран при по художествена гимнастика в Чехия
Елвира Краснобаева спечели златото в многобоя при жените на Гран при по художествена гимнастика в Чехия