НОВИНИ

Парите зад ЕВРО 2024: Приходи от 2,5 млрд. евро се очакват от шампионата

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 15.06.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Европа
Слушай новината

Европейските футболни финали са не само-най голямото спортно събитие на Стария континент за годината, но и най-големият финансово-икономически проект заради бума на някои отрасли и очакваните от тях значителни приходи. Какви цифри стоят зад шампионата в Германия?

Европейското първенство в Германия е на старта, а икономистите вече изчисляват приходите от шампионата. Най-големият печеливш вече се знае.

Петър Ганев - главен икономист на Института за пазарна икономика: "Първо ще има ефект за УЕФА със сигурност, тъй като от тези шампионати се попълва бюджета. 2,5 млрд. евро са очакваните приходи. Половината е печалба, което се финансира от бюджета за следващите години."

Вторият голям печеливш, разбира се, ще бъде страната - домакин.

Петър Ганев - главен икономист на Института за пазарна икономика: "Ще е важно за немската икономика, тъй като знаем, че тя е с много нисък растеж от 0,2 - 0,3. Дори за второто тримесечие, което обхваща началото на първенството, може да е и отрицателен растежа. Но все пак заради притока на чуждестранни туристи - 2,6 млн. билета, които ще бъдат продадени за тези 51 мача, ще има ефект в потреблението. Между другото, някои анализи казват, че по-силната промяна в поведените на потребителите ще бъде, ако Германия стигне поне до втора фаза. Т.е. ако отпаднат набързо малко ще спадне ентусиазмът на самите германци".

Европейското първенство по футбол ще се отрази позитивно обаче само на определени икономически сектори в Германия.

Петър Ганев - главен икономист на Института за пазарна икономика: "Бирата е такъв сектор, който между другото миналата година спада с 5%. Туризмът ще спечели. Всички тези различни апликации за нощувки и т.н също ще дръпнат. Със сигурност ще има ръст и в покупките на телевизори, хладилници и барбекюта."

Ако искате да посетите мач от европейските футболни финали, ще трябва да заделите между 1500 и 2200 лева, като в тази сума е включена цената на билета, средно 800 лева, цената на самолетните билети - между 200 и 400 лева и поне 2 нощувки, които ще ви струват между 500 и 1000 лв.

Мачовете от Евро 2024 ще се играят на стадионите в Берлин, Мюнхен, Дортмунд, Щутгарт, Франкфурт, Гелзенкирхен, Хамбург, Дюселдорф, Кьолн, Лайпциг.

снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елвира Краснобаева спечели златото в многобоя при жените на Гран при по художествена гимнастика в Чехия
Елвира Краснобаева спечели златото в многобоя при жените на Гран при по художествена гимнастика в Чехия
Единствената златна медалистика в колоезденето на писта за САЩ Дженифър Валенте ще търси нови успехи в Париж
Единствената златна медалистика в колоезденето на писта за САЩ Дженифър Валенте ще търси нови успехи в Париж