НОВИНИ

БСП с ново временно ръководство: Атанас Зафиров става председател, Борислав Гуцанов поема ПГ в НС (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
19:23, 15.06.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

БСП е с ново, временно ръководство. След напрегнато заседание на Националния съвет след "катастрофалните" изборни резултати - определението е на самата Корнелия Нинова - беше решено председател да е Атанас Зафиров. Той ще е на поста до октомври, когато ще има избори за нов. Председател на парламентарната група ще е Борислав Гуцанов. Зафиров днес заяви, че БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Националният съвет прие декларация, с която стартира обединение в партията и разговори в ляво, заяви Атанас Зафиров:

"Днес ние започнахме промяната и тази промяна трябва да мине през всеки един партиен член и симпатизант на БСП. От днес ръководството поема курс на обединение и помирение в партията и се надяваме този процес да има своя кулминация на нашия традиционен събор на 27 юли на "Бузлуджа", където каним всички леви партии, движения, всички социалисти да бъдем заедно и да бъдем единни."

Големят отсъстващ Корнелия Нинова обяви във Фейсбук, че не участва в пленума, за да не повлияе на решенията, но призова делегатите де не хвърлят БСП в хаос и да загърбят личните си и реваншистки интереси.

Според временния лидер на социалистите Атанас Зафиров, пленумът е разбил две лъжи:

"Първата от тях е за някакъв преврат, който се извършва в партията, за някакви тъмни сили, които стоят за организаторите на днешния Национален съвет. С днешното заседание така нареченият преврат върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията и противно на всички изсипани лъжи не е имало никаква форма на реваншизъм, рязане на глави, фалшиви делегати и т.н."

В предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов" Георги Свиленски окачестви като предателство свикването на пленума:

"Върху партията и към този момент продължава да се оказва натиск. Всичко си върви в този организиран хаос, в който трябва БСП да бъде пробита и да се намерят тези, които трябва да отворят вратите и отвътре."

Зафиров опроверга Свиленски:

"НС на БСП потвърждава решението си да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС. Мисля, че с това решение затваряме устата и на тези клеветници."

Още едно решение на пленума днес: Калоян Методиев да напусне Народното събрание доброволно, в противен случай няма да е бъде част от парламентарната група. Той стана депутат, благодарение на Нинова, която реши да влезе в парламента от Благоевград, вместо от София въпреки позицията на Изпълнителното бюро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единствената златна медалистика в колоезденето на писта за САЩ Дженифър Валенте ще търси нови успехи в Париж
Единствената златна медалистика в колоезденето на писта за САЩ Дженифър Валенте ще търси нови успехи в Париж
Осем израелски войници са убити при взрив в южната част на Газа
Осем израелски войници са убити при взрив в южната част на Газа