НОВИНИ

Борислав Гуцанов е новият председател на ПГ на БСП

Мъдростта надделя, заяви той

Николай Минков
от Николай Минков
15:07, 15.06.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
борислав гуцанов новият председател бсп
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Националният съвет на БСП избра Борислав Гуцанов за председател на ПГ на БСП. За зам.-председател на НС предложиха Драгомир Стойнев. Избран е и ръководител на делегацията на социалистите в ЕП в лицето на Кристиан Вигенин. Друго решение, което взеха от партията, е Калоян Методиев да напусне НС, реши единодушно Националният съвет на БСП. Ако откаже, няма да бъде част от ПГ. След пленума от новото ръководство дадоха брифинг.

"Убедени сме, че сме на правилния път нещата ще тръгнат в тази посока. Националният съвет днес взе решение да призове Калоян Методиев да се оттегли като народен представител в Народното събрание. Ако той не го направи, то националният съвет взе решение той да не бъде част от парламентарната група на коалиция "БСП за България".

"Този курс за обединение е ключов за БСП. Затваряне на всички фронтове вътре в партията и извън партията и подаване на ръка към институции, които бяха избрани, благодарение на БСП преди години. Трябва да се градят мостове, а не да правим така, че да сме в изолация. Нещо, което правихме през последните две, три години", допълни Гуцанов.

"Днес е Видовден по неслучайност. Няма случайности в живота. Мъдростта надделя", заяви Гуцанов.

Пътят, допълни той, е към отваряне на БСП и действия, които да направят лявото силно.

"Последните дни се изприказваха много приказки за някакви предателства, за някакви преврати, колаборации, мафии и какво ли не. С днешните решения и с хода на нашия Национален съвет, смятам разбихме две основни лъжи. Първата от тях е за някакъв преврат, който се извършва в партията. Зад някакви тъмни сили, които стоят зад днешния национален съвет. С днешното заседание така нареченият преврат върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията и противно на всички изписани лъжи не е имало никаква форма на реваншизъм, рязане на глави, фалшиви делегати и т.н", заяви Атанас Зафиров, който е временно изпълняващ длъжността председател на ПГ на БСП.

Допълни, че и втора лъжа е опровергана, а именно, че целта на днешния пленум е свикване на извънреден конгрес и промяна на устава с цел отмяна на прекия избор.

"Нищо такова не се е случило. Вървим по зададения от партията ред", категоричен беше той.

Уточни, че от днес ръководството поема курс на обединение и помирение в партията.

"Надяваме се този процес да има своята кулминация на нашия събор на 27-ми юли на Бузлуджа".

Зафиров допълни, че още една тема за "търгашите, които искат да отворят крепостта отвътре и да хвърлят партията в лапите на ГЕРБ и ДПС".

"Националният съвет на БСП въз основа на резултатите от изборите, които ни отредиха ролята на опозиция, потвърждава решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС", категорично заяви Зафиров.

По думите му, с това решение "затварят устата на тези клеветници".

"Досега една от пречките за обединението вляво беше силното его на някои лидери, което пречеше на този процес".

Той посочи, че коридор за леви политики има. По отношение на евентуална покана от страна на ГЕРБ за консултации Зафиров каза, че ще се вземе решение на ниво Изпълнително бюро и ПГ дали да участват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал: Ще реша дали ще продължа след Олимпийските игри
Надал: Ще реша дали ще продължа след Олимпийските игри
Томова ще спори за титлата във Валенсия, ще запише рекорд в ранглистата
Томова ще спори за титлата във Валенсия, ще запише рекорд в ранглистата