НОВИНИ

Какви са политическите заявки за бъдещо управление и за опозиция на властта? (ОБЗОР)

Преговорите за правителство трябва да започнат в понеделник както обявиха от ГЕРБ-СДС

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:45, 15.06.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Новият, 50-и парламент, най-вероятно ще се събере в четвъртък, но все още чака президентът да обяви официално кога ще го свика. Ясно е обаче, че от понеделник започват преговорите за ново правителство, които инициира ГЕРБ-СДС. Не е ясно дали ПП-ДБ ще участва в тях след като заявиха, че ще са в опозиция. Днес Кирил Петков единствено написа във Фейсбук, че откакто се е появила "Продължаваме Промяната" Борисов не е успял да влезе в любимата си роля - премиер. Бойко Борисов отговори, че сега явно битката е кой да е най-кресливата опозиция.

Два дни след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи консултации за експертен кабинет с премиер на ГЕРБ без това да е самият Борисов, днес съпредседателят на ПП Кирил Петков написа във Фейсбук, че без участието на ПП-ДБ в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се е надявал преди изборите. И се обърна към своите избиратели:

"Всеки ваш глас за ПП-ДБ беше глас срещу "Борисов-премиер". Това е ваша победа! Откакто се появи "Продължаваме Промяната" - млада партия, само на три години, Борисов така и не успя да влезе в любимата си роля, колкото и да му се искаше. Така, че има смисъл! Продължаваме напред!"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети пострадали от градушката села в района на Велико Търново и пое ангажимента: ако следващата седмица се направи правителство - щетите да бъдат възстановени максимално бързо. Отговори и на Кирил Петков:

"Дано колегите от другите партии разберат, че хората ги интересува да им се решават проблемите, а не да се дърляме всеки ден кой да е премиер. Какво значение има? Важно е да свърши работа. Битката е кой да е най-кресливата опозиция. Кирил Петков сутринта пуснал: най-големия успех било на тея избори, че Борисов няма да е премиер. Добре ли е? Тъкмо се зарадва човек и щом това ти е мечтата... ела го кажи на тея хора."

Николай Марков от "Величие" каза в предаването "Говори сега", че иска да чуе намеренията за правителство на лидера на ГЕРБ:

"Логично е след като го изслушам да съобщя на моите съмишленици и да вземем съответно решение. Аз не съм от хората, които вземаме решения на сляпо или на тъмно."

Преговорите за правителство трябва да започнат в понеделник както обявиха от ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитровград извоюва отборния трофей при мъжете в свободния стил на държавното първенство по борба
Димитровград извоюва отборния трофей при мъжете в свободния стил на държавното първенство по борба
Лионел Скалони обяви състава на Аржентина за Копа Америка
Лионел Скалони обяви състава на Аржентина за Копа Америка