НОВИНИ

Низ от проблеми с машините за вота в Хасковско

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
17:59, 09.06.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

България гласува за национален и европейски парламент. До края на изборния ден остават по-малко от 2 часа.

Вотът "2 в 1" не минава без проблеми - десетки машини отпечатваха бели или непълни бюлетини или при заявено от избирателя гласуване за двата избора, разпечатваха бюлетина само от един вот. ЦИК излезе с решение - в тези случаи избирателите да могат да гласуват и с хартия. Цялата палитра от проблеми с машините се видя в Хасковско, ето с какво се сблъскаха гласоподавателите там.

Латка Георгиева днес няколко пъти ходи до секция номер 75 в Хасково. Настоява да гласува с машина.

"Не работи машината. Техникът иска да я рестартира, но председателят не разрешава… Техникът отказва да подпише. "Аз не съм съгласен с това", вика и излезнаха навън още да говорят. Попитах сега техника: "Да се надяваме ли, аз ще се върна отново, защото председателят казва, че може да докарат нова машина". Вика: "Абсурд", каза Латка Георгиева.

Нова машина не дойде, но в секцията се разигра спор изправна ли е старата, или не.

"Само това излиза от машината и аз предприех съответните мерки - уведомих незабавно РИК, уведомих и техника от "Сиела норма", попълнихме протокол. Той каза, че иска да работи по машината. Викам: по машината не мога да ви пусна да работите, трябва да имам разрешение от РИК", каза Слави Славов, председател на 75-а СИК - Хасково.

"БНТ: Защо отказвате да подпишете протокола?
- Защото така ми е казано. За мен няма проблем с машината.
- А защо вади такива малки намачкани разписки?
- Не мога да го кажа това. Трябва да имам достъп до машината, за да го кажа", заяви Димитър Боев, техник.

В Димитровград пък жена загуби правото си да гласува за народни представители. Гласувала с машина, отбелязала, че гласува и за двата вида избори, но получила разпечатка от машината само за евровот. Това се случва рано сутринта, още преди ЦИК да даде указания, че за липсваща разписка от машина, може да се гласува на хартия.

"Гласувал е избирателят. Направил е избор - право на двата избор е имал, но разпечатката е само една. Всъщност на втория му избор не е излязла разпечатката. Дойде техникът и отстрани проблема", каза Николина Върбанова, секретар на СИК №50 в Димитровград.

"Съжалявам, че гласувах с машина. Трябваше да си гласувам с готовите бюлетини", сподели Мария Иванова.

В Тополовград и Минерални бани пък машини буквално принтираха бели бюлетини. От Районната избирателна комисия увериха, че те не са зачетени. Но не могат да гарантират, че всеки гражданин е забелязал празната бюлетина и не я е пуснал в урните.

"Това е проблем, защото ако се позволи това нещо да се направи, няма да излязат контролите. Ако имаме такъв частен казус, ще издадем указания тези бюлетини да не се броят", категоричен е Добромир Якимов, председател на 29 РИК - Хасково.

Членове на секционните комисии коментираха, че заради проблемите с машините избирателите се преориентирали към вот с хартиени бюлетини.

Вижте прякото на Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов: Със сигурност най-трудното за това лято е да гледам отстрани
Алекс Николов: Със сигурност най-трудното за това лято е да гледам отстрани
Митрополит Киприан гласува в Охрид
Митрополит Киприан гласува в Охрид