НОВИНИ

Председател на СИК помагал неправомерно на избиратели да гласуват?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Стоян Радев
17:40, 09.06.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Подадени са две жалби от политически партии за неправомерно гласуване срещу председателя на 10-а СИК в Нова Загора. В жалбите се твърди, че той е гласувал с машина, помагайки на отделни избиратели да гласуват. РИК - Сливен се е самосезирала на база изпратените видеоклипове и е предала случая по компетентност на ОДМВР - Сливен.

Сигналът е подаден от Деница Василева, която твърди, че председателят до обяд е съдействал по този начин да гласуват до обяд около 20 души.

Деница Василева – член на 10-а СИК, Нова Загора: "Аз съм човекът, който направи видеото и снимката, понеже забелязах нередности как председателят гласува вместо избирателя, и когато вече излезе бележката, той я дава на избирателя да си я пусне в урната".

БНТ: "Това еднократен акт ли беше или имаше още други такива?"

Деница Василева – член на 10-а СИК, Нова Загора: "До обяд, които бяха гласоподавателите, бяха по този начин".

БНТ: "Колко избиратели бяха?"

Деница Василева – член на 10-а СИК, Нова Загора: "Горе долу - около 20, може и по-малко. Приблизително 20 човека.

БНТ: "Защо не алармирахте веднага след първия човек?"
Деница Василева – член на 10-а СИК, Нова Загора: "Ами аз казах тук, че не е редно, но никой не ме подкрепи от останалите членове".

Репортерска проверка на място показа, че председателят на въпросната десета секция не е отстранен и той продължава да изпълнява функциите си. Пред камерата на БНТ той отрече да е извършвал каквито и да е неправомерни действия в нарушения на изборния закон.

Митко Щилянов, председател на 10-а СИК, Нова Загора: "Не е вярно, не е вярно. Аз показвам на машината, изтеглям се и точно тогава са ме снимали - когато показвам и се оттеглям на два метра от машината. Нямам право да им казвам, за кого да гласуват и да гласувам вместо тях".

БНТ: "А защо, според вас, е подадена тази жалба? Има и видео"

Митко Щилянов, председател на 10-а СИК, Нова Загора: "Да, има видео. На видеото се вижда, че съм аз, обаче след туй … Не съм човека, който работя по тази част. Аз съм си председател на секцията".

БНТ: "Тоест, вие отричате?"

Митко Щилянов, председател на 10-та СИК, Нова Загора: "Да, да! Няма такова нещо".

Щилянов вече е разпитан от полицията. Останалите членове на секционната избирателна комисия коментираха, че не са видели нарушения зад и пред машината за гласуване.

От РИК - Сливен коментираха, че случаят е изпратен в полицията за вземане на отношение. От Районна прокуратура Сливен коментираха, че в момента се прави проверка, но не е образувано досъдебно производство. Разследването по случая продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополит Киприан гласува в Охрид
Митрополит Киприан гласува в Охрид
Съмнения за организиран превоз и манипулиране на вота във Видин
Съмнения за организиран превоз и манипулиране на вота във Видин