НОВИНИ

Всяка шеста СИК с грешки: Какво ще излезе, ако се отворят чувалите с бюлетини

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:12, 16.06.2024
Чете се за: 19:30 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемът с хората, които броят гласовете е много по-комплексен. И той е свързан с обучението на членовете на комисиите, с тяхната грамотност и дори със съдебното им минало, защото скоро ви показахме, че бивш затворник се оказа в състав на СИК. Като резултат - всяка шеста секция е попълнила такъв протокол, който се разминава с бюлетините в чувалите. Съставът на секционните комисии се предлага от парламентарно представените партии и затова въпросът е - кой има интерес човешката грешка да е фактор във всеки вот у нас.

Георги Костов, СИК в Кърджали: "Докога ще ни мъчат, ще ни изтезават тия тарзани горе?"

Цветелина Пенева: "Те са пазителите на вота."

Иван Иванов, СИК в Крумовград: "Четирите протокола, преференциите, всичко това адски губи време."

Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК: "Качеството на работата на секционните избирателни комисии не е добро."

- Отваряй, камерата е там.

- Давайте на преференциите, колеги. Минаваме нататък. Явно днес това е положението. Няма да сме с 25 лева отгоре.

- Не знам защо имам чувството, че ще броим бюлетини в Благоевград.

Тази секция в Банско е една от 2175-те в страната, допуснали сериозни грешки в попълнените протоколи - от някои от тях въобще не може да се разбере какво е точното разпределение на гласовете. Немалко комисии трябваше да отворят чувалите с бюлетините и да ги броят наново в малките часове на изборната нощ. Както правилно предвиди представителят на този СИК от Банско. И ако контролите в районните избирателни комисии не сработят, грешките остават. За да бъдат отстранени при т.нар. анализ на несъответствията, който ЦИК прави. И от който става ясно, че всяка шеста секция не е преброила правилно по един-два гласа за партиите, а по-масовата грешка е при смятането на преференциите.

Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК: "Този анализ показва, че имаме 2175 протокола, конкретно за избори за народни представители, в които има несъответствия на резултатите с тези, които са установени в РИК и неудовлетворени контроли. Това са около 16,76% от протоколите, в които имаме грешки и несъответствия. Какви са тези несъответствия? Основно преференциите, но ако се вгледаме внимателно, ще видим, че има и проблеми при отчитането на гласове в някои секции. Това говори, че качеството на работата на секционните избирателни комисии не е добро. Друг е въпросът, че няма как да оценим дали грешките, които са допуснали в секционните комисии, могат да окажат съществено влияние върху изборния резултат."

Александър Андреев, бивш председател на ЦИК: "При всички случаи в тези избори видяхме, че в протоколите на секционните избирателни комисии бяха допуснати редица грешки, повече от 80% от протоколите на секционните избирателни комисии имат добавяния, зачертавания, поправки. Които от гледна точка и на обществото, и на избирателите, винаги поставят въпрос - е ли са това резултатите и до каква степен е зачетен гласът на всеки един."

Един предизвестен изборен хаос. И не само защото тези избори бяха сложни - имахме два пропорционални вота с преференции, за първи път избори с хартия и машина във формат 2 в 1. Двойно повече числа. Но и защото седмица след вота болната тема остава основното звено в изборния процес - секционните избирателни комисии. Или близо 13 000 секции със 100 000 членове.

Дора Зашева, член на СИК в Рилци: "Изборите се приемаха като празничен ден, в който хората отиваха с едно настроение, облекли новите си дрехи, с цветя - да гласуват. Сега ще кажат - тогава нямаха избор. И сега нямаме. Но наистина беше празник. След това отиваха да се видят с приятели. В комисиите се носеха едни питки, бонбони, цветя ни носеха и на нас. Живеехме в друго време, сега сме странни, уморени, отвратени. Тогава работехме от добра воля. И когато те включеха в комисия за изборите, за тебе беше чест."

- Неуредиците, на които сме свидетели последните години, ще накара народът да стигне дотам, че хората за секционните комисии ще си ги внасяме отвън.

За състава на секционните комисии Изборният кодекс има само две изисквания - да имат избирателни права и да говорят български.

Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК: "Очевидно въпросът за образователния ценз отново излиза на дневен ред - спомням си навремето, когато се обсъждаха промените в Изборния кодекс, именно в тази му част, имаше представители на политически партии, които яростно се възпротивиха на въвеждането на образователен ценз, именно поради факта, че достъпът до гласуване трябва да бъде равен до всички. Защото Изборният кодекс не дели хората на грамотни или неграмотни, всички имаме правото на глас. Така и трябва да бъде. Това е демокрацията."

Парламентарно представените партии правят предложения за съставите, а районните избирателни комисии ги назначават. Тук има няколко порочни практики. В резултат на една от тях заместник-председател на комисия за тези избори се оказа мъж, който е в затвора във Враца. Същият, който стана герой от видеонаблюдението на местните избори миналата година в небезизвестната секция в монтанското село Габровница.

Александър Андреев, бивш председател на ЦИК: "Тук следва винаги да си припомняме, че членовете на секционните избирателни комисии са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс, което означава, че те носят и съответната отговорност."

Отговорност, каквато обаче не видяхме след скандалните случаи, осветени от видеонаблюдението на местните избори. Въпреки че заради грешки в броенето и отчитането в секционните комисии на 23 юни предстоят частични местни избори заради касиран вот.

(от видеонаблюдението в село Малорад):

- Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там?

(от видеонаблюдението в село Габровница):

- Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги... оправим нещо?

- Мая, айде вече стига със задраскването на преференциите.

- Молим ви се, и аз искам преференции.

- Добре, ама трябва да драскам...

- Само да ви кажа, че тука това се чува.

Във всички тези случаи, които ни станаха известни от видеонаблюдението, обаче наказателна отговорност никой не понесе. Героят от Габровница намери място отново в секцията в монтанското село, макар да е бил в затвора по време на консултациите на парламентарно представените партии с РИК, на които те предлагат членовете на СИК. Обяснението е следното.

Петко Петков, РИК в Монтана: "Много от партиите подават лица от минали избори и после откриват, че тези лица не искат да работят и в процеса върви смяната."

На изборите сега бяха сменени над 70 на сто от съставите. Или 7 от 10 представители на СИК не са имали никакъв опит и не са минали обученията.

Виолета Темелкова-Петрова, председател на РИК 25 София: "Тези хора не са проявили интерес или съответните политически сили не са им указали да се запознаят с обучителните материали и на практика при нас не са дошли и не са работили и не са попълвали протоколи обучените членове на СИК."

Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК: "За пореден път въпреки призивите и на изборни експерти, в това число и на Обществения съвет към ЦИК, партиите да бъдат отговорни при назначаването на членове на СИК, да изпращат обучени хора, хора с интегритет, такива, на които да може да се търси отговорност за свършването на работата, за която са номинирани."

Валери Цолов, председател на 24 РИК София: "С глоби съвсем няма да се оправят нещата, но факт е, че все повече възрастни хора идват и все по неподготвени СИК-ове посрещаме всеки изминал избор."

Георги Костов, СИК в Кърджали: "В ОЦК съм работил, 40 часа съм изкарал без сън. Колегите се поболяха. Колелото се върти, трябва да се работи."

Бай Георги е по-скоро изключение, но правилото кара Общественият съвет към ЦИК да предлага от години едно и също, включително и да има Обучително звено към ЦИК.

Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК: "Да се направи списък с хора, участвали в предходни избори, които са предавали качествени протоколи без грешки. И тези хора да бъдат подканяни да се номинират от политическите партии, които изпращат хора в секционните комисии. Също така сме препоръчвали политическите партии да инвестират в обучение на своите представители в секционните комисии. Те са пазителите на вота."

Александър Андреев, бивш председател на ЦИК: "Тук трябва да посочим волята на законодателя, който да промени начина на формиране на съставите на секционните избирателни комисии."

Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК: "Включително Общественият съвет сме излизали с призив да се смени самият начин на номиниране на хората в секционните комисии, като се въведе професионална квота там. Какво имам предвид - да има поне един човек, който не е изпратен от партиите, а да бъде изпратен от администрация - може да бъде адвокат, нотариус, може да бъде счетоводител, ако щете. Независимо лице, експерт, добре обучен в практиката и процедурите на отчитане на гласовете и попълване на секционния протокол."

Сложни или не протоколите се оказаха препъни-камъкът, както впрочем на всички избори. Но отново се появи темата - може ли да се опрости, още повече, че след промените в Изборния кодекс машините се ползват само за принтери на бюлетини, а не и да смятат гласовете, подадени на тях. За Иван Иванов от Крумовград, който участва в изборите от 2011 година, протоколът е определено сложен.

Иван Иванов, СИК в Крумовград: "Още като разбрах, че президентът Радев насрочи избори 2 в 1, косата ми се изправи, въпреки че не е много голяма. И знаех, че ще бъде много трудно. Объркването откъде дойде - попълването на четирите протокола, пишеш, пишеш като скапан, извинявам се за израза, тирета. Защото в изчислителния център сканират всичко и казват, че сканиращата техника не възприема нулата."

Въпреки това, мнозина изборджии писаха нули и резултатът са протоколи с хиляди задрасквания. Още една причина да се ходи на обученията - само обща култура не стига.

Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК: "Няма как да съставим един по-елементарен протокол, при положение, че трябва да се отчитат преференции за всички партии, които са кандидати за изборите за народни представители. Нашият изборен кодекс задължава преференциите да бъдат вписвани в протокола. Именно това е причината да виждаме 16 страници или 18 страници секционен протокол."

Александър Андреев, бивш председател на ЦИК: "Те в момента включват и едно броене и събиране на гласовете на действителните и недействителните гласове от страна на секционните избирателни комисии, и тогава, когато те нямат необходимата подготовка, това, разбира се, води и до много грешки."

И ако протоколът отразява Изборния кодекс и изискванията в него за бюлетината, които се менят често, то законодателят изглежда не обръща внимание на предложенията за промяна в частта за функционирането на секционните комисии. След всички избори ЦИК прави анализи и ги праща до Народното събрание. След изборите през 2023 и 2022 година комисията препоръчва преразглеждане на сроковете за назначаване на членове. През 2019 комисията отчита, че с всяка изминала година се засилва тенденцията за отлив на мотивирани и подготвени хора. Тогава все пак се въвежда и плащането за участие в обучение. Изводът, че честата и необоснована смяна води до нарушения в изборния процес, както и че юристите в секциите са малко, стои още в анализа на вотовете през 2015 и 2017 година. През 2014 г. ЦИК дори предлага на депутатите да въведат публичен регистър на членовете на СИК.

Александър Андреев, бивш председател на ЦИК: "Проблемът с формирането на състава и на СИК и подмяната на състава в последния момент винаги е стоял в изборния процес. Тук във времето, разбира се, един от стимулите беше увеличаването на възнаграждението на членовете на секционни избирателни комисии."

Но явно и това не е достатъчно. Вече има бонус за попълнени протоколи без грешка - нещо, което се прави за първи път. Над 38 милиона лева ще даде държавата за възнагражденията на СИК-овете, които са необлагаеми. Това е и най-голямото перо в план-сметката за изборите.

Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК: "Сега ще видим колко комисии ще получат бонуси за чист протокол. Едва ли ще бъдат много, но все пак ще ни помогнат да се ориентираме колко е процентът на сбърканите протоколи."

234 лева получават членовете на СИК за работата си в изборния ден. Сума, срещу която се изисква качество. И задължение, а не добра воля да са наясно с изборната технология. От друга страна, съставите са избор на партиите, които също трябва да имат по-голям ангажимент и да си понесат отговорността. В навечерието на полагането на клетва на новия парламент, гласовете за който са минали през комисиите, на дневен ред е и въпросът има ли воля за промяна на работата им. Както и кой има полза от това да няма такава. Вече се прокрадват сигнали, че машините ще останат в историята. Дали законът ще бъде променен за пореден път заради устройствата, без депутатите да прецизират в него изискванията, за да няма неграмотни или компрометирани членове, или да впишат задължения към партиите, които ги издигат, предстои да видим. Най-смелият подход би бил промяна на партийно-квотния принцип.

Цветелина Пенева, Обществен съвет към ЦИК: "Ние отново трябва да търсим по някакъв начин машинно отчитане на резултатите от гласуването. Дали ще бъде с тези машини, дали ще бъде с други машини, виждаме, че там, където работят хора, много е трудно да се отчете с ръчно броене достоверен резултат."

Александър Андреев, бивш председател на ЦИК: "Тук има няколко въпроса, които трябва да бъдат решени. На първо място - коя от двете системи ще се запази като основна - гласуването с хартиени бюлетини или гласуването с машини. На второ място - дали ще бъдат тези машини, които ние и до момента познаваме или ще бъдат друг вид машини, тъй като се говори евентуално за сканиращи устройства, които да могат да отчитат гласа на избирателя и по този начин грешката, която в момента е налице, да може да бъде отстранена или най-малкото да бъде ограничен броят на недействителните бюлетини."

Спорът машина или хартия всъщност трябва да е въпрос как да се избегне човешката грешка при броенето. Макар избягването на грешките да изглежда и не толкова важно за някои. Вероятно интерес от това имат същите, които получават докладите за проблемите в изборния процес, но ги оставят да трупат прах, каквато покрива и написаното в протоколите.

снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по баскетбол 3х3 остана на косъм от класиране за eвропейското първенство
Националният отбор по баскетбол 3х3 остана на косъм от класиране за eвропейското първенство
Операта в Пловдив празнува 70-годишнината си със специалното участие на цигуларя Васко Василев
Операта в Пловдив празнува 70-годишнината си със специалното участие на цигуларя Васко Василев