НОВИНИ

Родители в Бургас бяха глобени за това, че децата им пушат край училище

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
18:48, 16.06.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас глобяват родители, защото децата им са хванати да пушат в района на училищата. 17 бащи и майки ще трябва да платят глоба между 300 и 550 лева. Над 500 пък са получили предупредителни протоколи.

През октомври миналата година учители и институции обединиха сили срещу тютюневия дим в района на учебните заведения. Равносметката - глоба от 300 до 500 лв за 17 родители, както и 527 издадени предупредителни протокола.

"Важно е да отбележим, че общо са проверени 1521 сигнала. Имаме първоначално полицейски предупредителен протоколи, впоследствие и актове, които ако имаме повтаряемост на деянието, вече се налагат на родителя", обясни Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Учебните заведения имат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, но това не отказва непълнолетните от вредния навик.

"Инструктирани са портиерите. Знаят, когато видят някого дори да не е от училище, имало е случаи на минувачи, но законът казва: Пуши се на отсрещния тротоар. Ние и на отсрещния не позволяваме. Трябва да даваме пример", каза Янчо Стойчев, Спортно училище "Юрий Гагарин" - Бургас.

снимки: Pixabay

Учители споделят, че често им се налага да правят забележки на непълнолетни пушачи.

"Много пъти, когато ученикът ме познава, той ще се съобрази и ще се премести най-малкото. Или няма да пуши пред мен. Но, когато е чужд ученик: Кой сте вие? Какъв сте вие да ми държите сметка? Това е мое право! и т.н.", разказа Константин Янков, председател на Синдиката на българските учителите - Бургас.

Ясен Пеев, ученик: "Събират се. Според мен, това е начин за справяне със стреса до някаква степен. Горе-долу 1/3 от класа. Има класове, където по-голямата част са пушачи."

"Ефектът, който би имал върху здравето на децата им подобен род нарушения, би бил пагубен, тъй като често с тютюнопушенето могат да се въведат и леки наркотици, а впоследствие да се стигне и до по-стабилна и системна употреба на твърда дрога", каза още Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Два акта за продажба на цигари на непълнолетни са съставени и на търговските обекти, намиращи се в близост до училищата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно: Как бяха източени милиони паунди - пред БНТ говори една от осъдените във Великобритания
Ексклузивно: Как бяха източени милиони паунди - пред БНТ говори една от осъдените във Великобритания
Александър Божилов спечели златен медал от европейската купа по триатлон за младежи
Александър Божилов спечели златен медал от европейската купа по триатлон за младежи