НОВИНИ

Международната конференция в Швейцария подкрепи териториалната цялост на Украйна

На форума в Бюргенщок участва и българският служебен премиер Димитър Главчев

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:11, 16.06.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

С финална декларация приключи международната конференция за мир в Украйна, която се проведе в Швейцария. В крайния документ от форума се призовава към зачитане на териториалната цялост на Украйна, диалог между всички страни за трайно уреждане на конфликта, освобождаване на всички военнопленници.

80 от участвалите общо 91 страни подкрепиха финалното комюнике на срещата. В декларацията се казва,че продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и създава рискове и кризи с глобални последици.

Финалната декларация в Бюргенщок препотвърждава принципите на суверенитет, независимост и териториална цялост на всички страни, включително Украйна.

На форума министър-председателят Димитър Главчев заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във "Формулата за мир" на украинския президент Володимир Зеленски. Премиерът припомни, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Димитър Главчев акцентира и върху постигнатия от България съществен напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво.

Ядрените страхове днес бяха във фокуса на срещата на върха в Швейцария, наред с продоволствената сигурност и връщането на депортирани в Русия украински деца.

Призивът на Путин към Украйна да се изтегли от южната и източната част на страната беше отхвърлен на форума.

"Текстът на финалната декларация е балансиран, взети са предвид всички наши принципни позиции", заяви Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Във финалната декларация руската инвазия се нарича война - термин, който Москва отхвърля. Документът призовава украинският контрол на Запорожката АЕЦ и Азовските пристанища да бъде възстановен. Призовава и към подкрепа за териториалната цялост на Украйна и включване на всички страни в конфликта, за да се сложи край на военните действия.

Настоява се още за освобождаването на всички военнопленници и връщането на депортираните украински деца. Подчертава се, че заплаха или използване на ядрено оръжие в контекста на войната е неприемливо.

"Финалното комюнике остава открито за всички, които подкрепят Хартата на ООН. Важно е, че всички участници в срещата подкрепиха териториалната цялост на Украйна, защото без териториална цялост няма траен мир. Решихме да продължим общата си работа след срещата на по-техническо ниво - съветници и министри", заяви Зеленски.

снимки: БТА

Бразилия, Индия, Саудитска Арабия и Мексико са сред 11-те страни, които не са подкрепили финалната декларация. Своето одобрение дадоха 80 държави, сред тях Европейският съюз, Съединените щати, Турция и Швейцария.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масово напускане на членове на СИК в Благоевградска област - каква е причината?
Масово напускане на членове на СИК в Благоевградска област - каква е причината?
Дешан на прага на победа №100 начело на Франция
Дешан на прага на победа №100 начело на Франция