НОВИНИ

За мира в Украйна: 90 държави се обединиха в подкрепа на териториалната ѝ цялост

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:47, 16.06.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна. В проектодекларацията на международната конференция, която се провежда в Швейцария се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната.

Служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва във форума, заяви, че:

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Във Фейсбук, той коментира, че България продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна, допълва Димитър Главчев.

В швейцарския курорт Бюргенщок планът на Путин за прекратяване на огъня не беше сложен на масата за дискусии. Но световните лидери изпратиха ясен сигнал до Кремъл - териториалната цялост на Украйна не трябва да бъде нарушавана.

"Замразяването на конфликта с чуждестранни войски, окупиращи украинска земя, не е отговор. Всъщност това е рецепта за бъдещи войни на агресия. Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна, такъв, който възстановява суверенитета и териториалната цялост на Украйна", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Според плана на Путин, който беше предложен в навечерието на форума, украинската армия трябва да се изтегли от окупираните от Русия територии. Тогава, според Москва, може да бъде сложен край на огъня.

Германският канцлер Олаф Шолц определи това искане като "диктаторски мир", "узаконяване на руското завземане на територия". Френският президент заяви, че устойчивото решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулация на Киев.

"Русия реши да бъде империалистическа сила. Трябва да избегнем възобновяването на войните. Трябва да предотвратим желанието на една държава да оправдава агресията си и анексирането на територии с твърдения, какъв е бил света през 19-и или 18-и век", каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

Премиерът на Италия Джорджия Мелони нарече плана на руския президент "пропаганда", който на практика внушава, че Украйна "трябва да се оттегли от Украйна".

Над 90 световни лидери и делегации участват в конференцията. Това е най-големият международен форум, организиран досега за Украйна от началото на войната. Някои страни отправиха критики към Швейцария, че Русия не е поканена на срещата.

"Русия не присъства тук. Защо ли? Защото, ако Русия се интересуваше от мир, нямаше да има война. Формулата на мира е приобщаваща. И се гордея, че всички части на света, всички континенти са представени на тази среща", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Не пълен успех, а стъпка към успеха - така приемат украинците конференцията в Швейцария. В проектодекларацията, освен пълното изтегляне на руските войски от украинска земя, се призовава за край на "ядреното изнудване" със Запорожската атомна централа.

Призовава се също, Русия да възстанови свободния и безопасен достъп до морските коридори. Настоява се за освобождаването на всички затворници и връщането на депортираните украински деца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рубльов, Хачанов и Самсонова няма да участват на Олимпийските игри в Париж
Рубльов, Хачанов и Самсонова няма да участват на Олимпийските игри в Париж
Заложническа драма в руски затвор
Заложническа драма в руски затвор