НОВИНИ

След сигнала на БНТ за незаконна търговия с лекарства: Какво установи проверката на КЗП?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:52, 16.06.2024
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Сайтът за нелегална продажба на лекарства, който БНТ разкри, използва нелоялна търговска практика и заблуждава потребителите. Това показа проверката на Комисията за защита на потребителите. Тя беше направена след сигнал на "По света и у нас". Инспекторите разкриха, че незаконната дейност извършва не фирма, а физическо лице. Мъжът е установен, а глобата, която може да получи, е до 50 000 лева.

Сайтът не е онлайн аптека и дейността му не е разрешена от Агенцията по лекарствата. Няма и физическа аптека в Стара Загора, показва проверката на Комисията за защита на потребителите.

Христо Трендафилов - директор "Защита на потребителите при продажби от разстояние", КЗП: "На този сайт е качена невярна информация, която заблуждава потребителите, като им създава усещане, че купуват от някой, който има определени разрешения и лицензи от държавна институция, което създава доверие у потребителите."

Фирмата, посочена като търговец, заявила пред проверяващите, че няма нищо общо със сайта.

Христо Трендафилов - директор "Защита на потребителите при продажби от разстояние", КЗП: "А друго лице осъществява дейността. Това пак заблуждава потребителите. Тъй като съответно потребителите имат права по Закона за защита на потребителите. А срещу тези права респективно стоят задължения за търговеца."

В случая търговецът е физическо лице, което КЗП ще санкционира. По данни на НАП, от началото на годината над 1500 души, които не са регистрирани като търговци, са предлагали стоки в интернет. Сумата, която дължат на държавата е 4,7 милиона лева. Екипът ни не получи касова бележка за лекарството, което си купи от незаконния сайт. Платихме за него 28 лева без доставката. В Турция цената му е около 17 лева. У нас пределната цена на медикамента е около 32 лева, но има аптеки, които го продават и по-евтино. При ценообразуването на лекарствата в Турция не важат строгите европейски регулации, които се прилагат у нас.

Венислава Марик - Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти: "В Турция ДДС на лекарствата е 10% . В България е 20%. Надбавките за търговец на едро и дребно са различни. Всяка държава си има схема, която определя какви са надбавките за търговец на едро и дребно."

Деян Денев, изп. директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични компании: "Да, има случаи, в които лекарствения продукт в аптеката в Турция е по-евтин отколкото в България. Има и обратните случаи. Цената на производител на лекарствените продукти в България е сред най-ниските в Европа. Това е гарантирано в ЕС."

Съветът по цени проверява периодично цената на производител на медикаментите, които се заплащат от здравната каса.

Венислава Марик - Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти: "Когато открием по-ниска цена в Европа - намаляваме. Така че се движим, опитваме се към най-ниски цени, като се регулираме към 10 държави, които наистина поддържат ниски цени на лекарствата в Европа."

Аптеките не могат да продават медикаменти по лекарско предписание над цената, определена от съвета по цени и реимбурсиране. За нарушителите законът предвижда глоби. А заради липсата на някои лекарства за епилепсия, Антоанета е принудена да ги купува от чужбина, но не е използвала услугите на сайтове за незаконна търговия.

Антоанета Витева - Асоциация на родителите на деца с епилепсия: "Предпочитаме да помолим някой познат с рецепта да ни го напазарува и да ни го донесе, но не да пазаруваме от такива сайтове."

Деян Денев, изп. директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични компании: "Няма никаква гаранция от къде е дошло лекарството. То би могло да бъде сглобено в някой гараж например. Има и вариант, в който попадаш на продукт, в който има токсична съставка и на практика може да отрови човекът, който го взема."

Незаконната търговия с лекарства у нас не е престъпление, а административно нарушение. А сайтът, който ви показахме преди около месец, все още не е свален от отдела за киберпрестъпления на МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по биатлон започнаха подготовка в Руполдинг
Националите по биатлон започнаха подготовка в Руполдинг
12 медала за България от Балканиадата по джудо за юноши и девойки в Клуж-Напока
12 медала за България от Балканиадата по джудо за юноши и девойки в Клуж-Напока