НОВИНИ

Фармацевт фантом: Само глоба за незаконна търговия с лекарства в интернет

От Българския фармацевтичен съюз поискаха криминализиране на нерегламентираната продажба на лекарства

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:55, 28.05.2024
Чете се за: 04:22 мин.
Криминално
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Сайтът за незаконна търговия с лекарства, който нашият екип разкри миналата седмица, продължава да работи. А нашата проверка показа, че фармацевтът, който консултира потребителите в този сайт, не фигурира в регистрите на Българския фармацевтичен съюз.

Този случай отново стана повод от съсловната организация да поискат криминализиране на нереглементираната продажба на лекарства. Оказва се, че в момента единственото наказание, предвидено за това е глоба. Но в този случай дори и тя не е наложена.

Освен много лекарства, които по закон се продават само с рецепта във физическа аптека, сайтът предлага и консултация със специалист фармацевт, който се представя като Иван Кирилов.

"Това лице, ако изобщо визията и снимката е вярна - такова име не съществува в нашите регистри. Тоест той не е професионалист", заяви магистър-фармацевт Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Сайтът заблуждава потребителите, че е онлайн аптека.

"Там се показва заблуждаваща информация, че сайтът е регистриран в Агенцията по лекарствата, при което се визуализира разрешение за търговец с медицински изделия", добави главният секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Проверяваме сайта с експерта по киберсигурност Георги Балев. Оказва се, че е регистриран на 30 ноември миналата година, но не успяваме да разберем къде.

"При определено заплащане 100 - 200, 300 долара на месец тази информация бива скрита. За съжаление вече измамите т.нар. ало измами се преместиха в търговията. Аз наскоро се занимавах със случай, в който даден уеб сайт предлагаше детски дрешки на 90% намаление. За съжаление не беше истински", каза Георги Балев - експерт по киберсигурност.

Онлайн измамниците разчитат на хора, които искат да получат много на ниска цена, но често евтиното излиза скъпо. При пазаруването от съмнителни сайтове личните данни на потребителите не са защитени.

"Човек, който си купи нещо доста евтино онлайн - той си предоставя банковите тайни. И естествено телефон адрес, личните данни. Неговата лична информация беше копирана и беше използвана за пране на пари. А всъщност просто спести около 20 паунда от една стока", посочи Георги Балев - експерт по киберсигурност.

А неаргументираната търговия с лекарства в интернет върви от 2015 година. От тогава фармацевтичният съюз не спира да сигнализира властите.

"Съществен напредък в борбата с контрабандата, така да го наречем с лекарствени продукти, де факто не е постигнат", отбеляза магистър-фармацевт Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

В началото на годината от фармацевтичния съюз си купили турски лекарства от магазин за хранителни стоки в Родопите.

"Той не попада под обсега на търговията с лекарства, тъй като не е регистрирана аптека", каза магистър-фармацевт Светослав Крумов.

Проблемът според фармацевтите е, че незаконната търговия според законодателството ни е административно нарушение. Наказанието е глоба, но ефективен контрол на продажбите в интернет на практика няма.

"Това трябва да бъде криминално престъпление тоест, то трябва да бъде преследвано по Наказателния кодекс, защото е опасно и вредно за живота на гражданите", беше категоричен Крумов.

Агенцията по лекарствата е уведомила отдела за киберпрестъпления в МВР за незаконната дейност на сайта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велислав Вуцов вече не е треньор на Янтра
Велислав Вуцов вече не е треньор на Янтра
Какво обеща Европа на Украйна? (ОБЗОР)
Какво обеща Европа на Украйна? (ОБЗОР)