НОВИНИ

Кой и защо стреля по автобусите в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Пловдив
17:45, 28.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Атаките по автобуси от градския транспорт в Пловдив вече придобиват пандемичен характер. Всяка година статистиките с подобни нападения нарастват. Извършителите обаче често остават ненаказани. Защо разследващите не успяват да установят кой напада автобусите в Пловдив?

До този момент действително не са много наказаните стрелци по автобуси, защото става дума предимно за непълнолетни извършители. За такова нападение има само една присъда. С шест години пробация е 18-годишния Иван Борисов. По време на нападението той е на 17 години и стреля по автобус 12 с пневматично оръжие. Разбито е едното стъкло. Случаят е от 9 ноември 2022-ра, а година по-късно, тинейджърът сключи споразумение с прокуратурата, заплатил близо 3000 лева за щетите.

Две момчета на 14 и 15 години са задържани през 2023-та заради почти едночасова стрелба с пневматично оръжие по движещи се цели – хора и автомобили. Вследствие на изстрелите 14-годишно момче е с наранена ръка. Пострадала е и полицайка, която случайно е била на спирката.

Брутален е случаят и на 16-годишен ученик на пловдивска елитна гимназия, който е с компания на Античния театър. За да демонстрира колко далеч може да стреля с въздушен пистолет, той изстрелва 10 сачми с по движещи се моторни средства. Три от тях са автобуси от градския транспорт, пострадали хора няма, но щетите отново са значителни. Как се е сдобил с оръжието не стана ясно.

За актуалния случай по линия номер 9 от полицията и прокуратурата все още няма информация за стрелеца. Хората са уплашени и настояват за спешната намеса на органите на реда.

Вижте повече в прякото включване на Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енцо Мареска подписва с Челси за 5 години
Енцо Мареска подписва с Челси за 5 години
Станислав Генчев: Нямаше да приема, ако не вярвах в успеха на Левски (ВИДЕО)
Станислав Генчев: Нямаше да приема, ако не вярвах в успеха на Левски (ВИДЕО)