НОВИНИ

"Радецки" и Ботев огряха в небето над Враца (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мирослава Георгиева
13:47, 28.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Галерия
Слушай новината

Със светлинно шоу с дронове в небето дадоха началото на традиционните Ботеви дни във Враца. Ликът на поета Христо Ботев изгря на височина около 120 метра от земята. Над 200 дрона разположени на централния площад в града изобразиха още кораба "Радецки" и връх Околчица.

Четири месеца подготовка за 12-минутен зрелищен спектакъл в небето за откриването на Ботевите дни във Враца.

Денис Танжу: "Голяма част от шоуто ни минава в подготовка в дизайн, хореография, програмиране на самите дронове, изчисления на траектории."

Шест души в продължение на месеци програмират параметрите на 200 дрона. А най-трудната задача е по време на самото шоу: да се осигури стабилен сигнал на дроновете в небето.

Денис Танжу: "В случая използвахме 200 дрона които взимат сигнал от навигационни сателити които обикалят около орбитата на земята и нашата отговорна задача е да поддържаме този стабилен сигнал по време на дрон шоуто."

Подобно светлинно шоу с дронове е с продължителност не повече от 8 мин. Във Враца спектакълът продължи 12 мин, в които летателните машини изобразиха образа на поета Христо Ботев и неговия подпис, кораба "Радецки", конника във Враца "Вестителят на свободата", вр. Околчица и други тематични фигури за града и честването на Ботеви дни.

Сезер Сабах: "Върху шоуто работиха 6 човека екип, който се занимаваше основно с това да програмира всеки един от тези 200 дрона, съгласи позиция, светлина, времетраене и много други параметри, които са важни освен за самото изображение така и за сигурността на публиката която го гледа."

Преди няколко дни екипът на Денис и Сезер са радвали жителите на Сливен с дрон шоу за 24 май, като около 100 дрона са изобразили тематични фигури.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Стоянов: До момента са подадени 128 сигнала за нарушения на изборното законодателство
Калин Стоянов: До момента са подадени 128 сигнала за нарушения на изборното законодателство
Град Кобург изпрати тленните останки на цар Фердинанд
Град Кобург изпрати тленните останки на цар Фердинанд