НОВИНИ

Три европейски държави признаха Палестина - как реагира Израел

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:01, 28.05.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Испания, Ирландия и Норвегия днес официално признават палестинската държава - ход, който остро беше критикуван от Израел и определен като "награда" за Хамас след продължаващата 7 месеца война в Газа. Трите европейски страни обявиха решението си едновременно миналата седмица и за тях признаването на Палестина за държава е символичен акт, който може да насърчи и други да последват решението и в резултат на това да се съживи близкоизточната формула за мир с двете държави.

В Мадрид решението се взема от правителството, а преди това премиерът Педро Санчес направи официално обръщение, в което съобщи, че Испания признава палестинската държава, която обединява Ивицата Газа и Западния бряг със столица Източен Йерусалим. Мадрид няма да признае промени в палестинските граници след 67-ма година, освен ако те не бъдат договорени и от израелци, и от палестинци.

"Искам да ви информирам, че на министерски съвет ще одобрим официалното признаване на Палестина. С това решение Испания се присъединява към над 140 държави, които вече са признали Палестинската държава. Това е историческо решение с една единствена цел - да допринесе за постигането на мир между израелци и палестинци", заяви испанският премиер Педро Санчес.

В Ирландия парламентът провежда заседание, посветено на темата. След решението на Дъблин, Мадрид и Осло вече 145 от общо 193 членки на ООН признават Палестинската държава, сред тях е и България.

Решенията на трите европейски държави идват на фона на остри реакции срещу Израел за смъртоносната атака в град Рафа в неделя, при която загинаха най-малко 45 цивилни палестинци. Въпреки критиките израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да продължи войната срещу Хамас.

"В Рафа вече евакуирахме около 1 милион цивилни жители и въпреки големите усилия да не пострадат се случи нещо за съжаление трагично грешно. Разследваме инцидента. За нас всеки ранен цивилен е трагедия, за Хамас това е стратегия. Това е цялата разлика. Обещах да не спра да се опитвам да се върне всеки един заложник - както живите, така и мъртвите. Ще продължим борбата, докато не издигнем флага на победата", допълни премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Ударите на израелската армия показват, че Тел Авив не зачита решенията на Международния наказателен съд, който миналата седмица постанови да бъдат спрени атаките в Рафа, заявиха от Хамас.

"Твърдението на окупаторите, че на мястото на клането в Рафа е имало въоръжени мъже, е безсрамно и фалшиво. То е опровергано от кадрите с убити цивилни, сред тях деца и жени. В допълнение районът се намира западно от Рафа и е далеч от операциите на окупаторите и сблъсъците с членове на съпротивата", каза още Осама Хамдан, представител на Хамас.

От Хамас обявиха, че няма планове за преговори за примирие и позицията на групировката за постигане на решение за постоянно спиране на огъня остава непроменена. Редица международни организации осъдиха нападението в Рафа, а външните министри на Европейския съюз призоваха да бъде изпълнено постановлението на Международния наказателен съд за спиране на ударите срещу Рафа.

Съединените щати определиха кадрите от опожарения след израелската атака палатков лагер в града като "сърцераздирателни", но подчертаха правото на Израел на самоотбрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Дудова остава в Марица Пловдив и през идния сезон
Ива Дудова остава в Марица Пловдив и през идния сезон
Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лева
Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лева