НОВИНИ

Военните министри на ЕС правят опит да преодолеят унгарската блокада за помощта за Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:19, 28.05.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на отбраната на страните от ЕС обсъждат днес в Брюксел дали Украйна може да използва оръжия, предоставени от ЕС и НАТО, по цели на територията на Русия. Те ще се опитат да преодолеят и блокадата от страна на Унгария, за да може съюзът да предостави военна помощ за Украйна.

В заседанието участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров. България е представена от служебния военен министър Атанас Запрянов. Първият дипломат на Европа Жозеп Борел заяви преди началото на срещата, че Будапеща блокира седем законодателни решения, които трябва да бъдат приети, за да бъде предоставена военната помощ за Киев от близо 7 милиарда евро. Според Борел Русия готви нова офанзива и европейската помощ за Киев е от решаващо значение. Според Борел използването на оръжия и боеприпаси, предоставени от ЕС и НАТО, е възможно.

"Според военното право това е напълно възможно. Няма противоречие в това да се бориш срещу този, който те е нападнал от негова територия. Сигурен съм, че някои страни ще поставят въпроса за риска от ескалация, но трябва да поставим нещата в баланс. Риск от ескалация, но и правото на украинците да се защитават, защото в момента те не могат да достигнат до местата, откъдето идват атаките. Ситуацията е небалансирана. А въпросът става все по-важен, защото атаките по Киев ще идват от руска територия", каза Жозеп Борел - върховен представител по сигурността и външните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 28.05.2024 г, 12:20 ч.
Спортни новини 28.05.2024 г, 12:20 ч.
Въоръжен грабеж в кметството на Шивачево
Въоръжен грабеж в кметството на Шивачево