НОВИНИ

Гневната реакция на Израел след признаването на независима Палестинска държава

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:28, 28.05.2024
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Испания, Ирландия и Норвегия признават от днес независима Палестинска държава. Решението предизвика гневна реакция на Израел, който се оказва все по-изолиран на международната сцена заради действията си в ивицата Газа. Израелски танкове днес за първи път достигнаха до центъра на палестинския град Рафа. През нощта израелската армия продължи обстрелите си срещу града, въпреки международното възмущение след удара в неделя срещу палатков лагер.

Испания, Ирландия и Норвегия признават палестинска държава в границите преди 1967-ма година, като Ерусалим е столица както на Палестина, така и на Израел. Според трите държави тези граници може да се променят при евентуални преговори за окончателно решение.

Педро Санчес- премиер на Испания: "Това е историческо решение с една цел- да помогне на израелци и палестинци да постигнат мир. Решението не е насочено срещу никого, най-малко срещу Израел- приятелски народ, който уважаваме, ценим и с който искаме да имаме възможно най-добри отношения."

Ирландия обяви, че ще повиши статута на представителството си на Западния бряг до посолство, същият статут получава и палестинската мисия в Ирландия. Премиерът Саймън Харис подчерта, че признаването на Палестинска държава не променя позицията на Дъблин, че Израел има право да същестува в мир и сигурност.

Палестинската автономия на Западния бряг и "Хамас" привестваха решението.

Фаластин ал-Манси - бежанка: Щастливи сме, че три държави са с нас и ни признаха. Благодарим ви и се надяваме да упражните допълнителен натиск върху Израел, защото до гуша ни дойде. гърлата ни са пресъхнали, Моля ви, спрете войната.

Израел незабавно отзова посланиците си в трите европейски държави и обяви, че решението им е "награда" за Хамас, който осъществи нападението от 7 октомври. Датският парламент днес гласува против проектозакон за признаване на Палестина.

Премиерът Бенямин Нетаняху изтъква, че признаването на Палестина няма да донесе мир, нито ще промени решимостта на Израел да ликвидира Хамас. Вашингтон подкрепя решение чрез две държави, но само чрез преки двустранни преговори, без едностранно признаване от други държави. Държавата Палестина е призната от 144 от 193 страни в ООН. Сред тях са девет държави от Евросъюза, включително България. За Франция темата не е "табу", но сега не е подходящият момент. Германия подкрепя вариант "две държави" като дългосрочна цел, но само чрез диалог.

Израел не спира ударите си в Рафа след смъртоносното попадение с 45 жертви в неделя. От тогава има още десетки убити. Израелски танкове вече контролират ключово кръстовище. Хиляди палестинци бягат от Рафа, където бяха намерили убежище, защото градът по-рано беше обявен от Израел за безопасна зона.

Ум Мохамад Салама - бежанка от Рафа: "Разбира се, бяхме изненадани. Нямаше предупреждение, никой не каза да се евакуираме. Израелската армия не каза нищо, просто ни удариха."

Бенямин Нетаняху- премиер на Израел: "В Рафа вече сме евакуирали около един милион редови жители. Въпреки всичките ни усилия да няма пострадали, за нещастие се стигна до трагичен инцидент."

снимки: БТА

Израелската армия обяви, че в неделя е използвала две 17-килограмови бомби, които едва ли могат да причинят толкова щети, и допусна, че са се възпламенили складирани боеприпаси в близост до лагера.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хумелс ще решава бъдещето си в Борусия Дортмунд след финала
Хумелс ще решава бъдещето си в Борусия Дортмунд след финала
Ефективността на ВЕЦ-овете: Приключи обновяването на част от каскадата "Белмекен - Сестримо"
Ефективността на ВЕЦ-овете: Приключи обновяването на част от каскадата "Белмекен - Сестримо"