НОВИНИ

Ефективността на ВЕЦ-овете: Приключи обновяването на част от каскадата "Белмекен - Сестримо"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:14, 28.05.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Завърши рехабилитацията на част от каскадата "Белмекен - Сестримо - Чаира". В експлоатация беше пуснат ВЕЦ "Сестримо". Остава да бъде поправен ПАВЕЦ "Чаира", както и да бъде изграден язовир "Яденица", за да може цялостно каскадата да бъде ефективна. При пълно натоварване тя би произвеждала около 60% от тока на държавната Национална електрическа компания.

Националната електрическа компания е поискала увеличение на цената на тока от водните си централи под 10% само заради инфлацията и амортизацията на съоръженията, обясни изпълнителния директор. Дружеството е дало заявка и за използване на ток от въглищните централи, тъй като то ще остане обществен доставчик и тази година.

Мартин Георгиев, изп. директор на НЕК: "Потреблението на домакинствата в рамките на едно денонощие тези дни например е между 650 и 1650 мегавата, тоест най-високата стойност спрямо най ниската е близо три пъти, тоест трябва да имаме инструменти тази енергия да я осигуряваме."

Националната електрическа компания притежава 28 веца и 3 павеца. Половината от енергията на дружеството обаче се произвежда от каскадата "Белмекен - Сестримо - Чаира". След приключилата рехабилитация половината от мощностите ще може да бъдат в експлоатация.

Петър Димитров, служебен министър на околната среда и водите: "Тази успешна рехабилитация ще позволи ефективната работа на тези съоръжения в близките 15 години, което ще гарантира нашата енергийна сигурност."

Близо 6 години и 39 млн. евро излиза рехабилитацията на каскадата, строена през 1973 година. Това, което остава, е да бъде пуснат в експлоатация и ПАВЕЦ "Чаира". Каскадата включва два ПЕВЕЦ-а и два ВЕЦ-а. Целта й е да балансирана останалите мощности у нас като АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-овете. Предимство на водноелектрическите централи е, че могат да се пускат и спира за кратък период от време. Най големият ПАВЕЦ у нас е "Чаира", които се повреди преди две години. Все още остава извън строя.

Най-малко три години ще отнеме ремонта на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа. все още не са ясни причините за повредата, но се знае, че поправката ѝ би струвала най-малко сто милиона лева. През миналата седмица на посещение е била група от една от най-големите швейцарски компании в сектора.

Мартин Георгиев, изп. директор на НЕК: "Те също споделиха, това което ние много пъти сме казвали, че са силно изненадани от тази авария, че е нетипична и си пожелаха никога да не им се налага да възстановяват такава авария, разбира се в рамките на шегата."

Най-вероятната причина за аварията след многобройни проверки се е оказала неправилната експлоатация на съоръжението. На посещение в "Чаира" в момента за пореден път са специалисти на японската компания "Тошиба", които ще направят пореден анализ за поправката на съоръженията.

Мартин Георгиев, изп. директор на НЕК: "До този момент нямаме никакви притеснителни новини и обратна връзка от изпълнителя."

снимки: БТА

Предстои НЕК да обяви и обществена поръчка за доставка на първата батерия за ВЕЦ, която да направи централата по-ефективна. Тока от нея ще може да се складира при производство и да се използва в точния момент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гневната реакция на Израел след признаването на независима Палестинска държава
Гневната реакция на Израел след признаването на независима Палестинска държава
Каспер Рууд започна успешно атаката към трети пореден финал на „Ролан Гарос“
Каспер Рууд започна успешно атаката към трети пореден финал на „Ролан Гарос“