НОВИНИ

Какво обеща Европа на Украйна? (ОБЗОР)

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:37, 28.05.2024
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Белгия ще изпрати 30 изтребителя F-16 в Украйна до 2028 година. Първите доставки трябва да бъдат направени до края на тази година. В Брюксел между двете държави беше сключен 10-годишен пакт за сигурност, който предвижда още тази година Киев да получи военна помощ в размер на близо 1 милиард евро. Подобна сума вчера обеща на Украйна и испанският премиер. След Белгия, европейската обиколка на украинския президент Володимир Зеленски продължава в Португалия.

Какви обещания получи Киев досега от европейските държави?

Някои я определят като "шеметна", а други като "закъсняла" - европейската обиколка на украинския президент. Володимир Зеленски трябваше да посети Белгия още преди месец, но отложи визитата си заради руската офанзива край Харков.

"В момента, когато Русия се опитва да разшири и удължи войната, имаме нужда от конкретни стъпки за постигане на мир. Тази година нашата задача е да укрепим позициите си и първият F-16 ще помогне за това", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Сключеният в Брюксел пакт гарантира, че през следващите 10 години Белгия ще подкрепя Украйна военно - с оборудване, боеприпаси, инструктори, разминиране на бойните полета.

"Всичко, което е споменато в договора трябва да се използва от Украйна за отбрана и на украинска територия", каза Алексанъдр Де Кро, премиер на Белгия.

Внедряването на F-16 в украинската армия е сред приоритетите за засилване на отбраната на Украйна. Швеция съобщи, че отлага изпращането на самолети Грипен, защото е била помолена от други НАТО-вски държави да изчака с доставките, за да се даде време за обучение и привеждане в експлоатация на F-16.

Освен Белгия - в така нарачената "Коалиция F-16 за Украйна" влизат Дания, Норвегия и Нидерландия.

Но кога Украйна ще получи първият F-16, украинският министър на отбраната беше лаконичен:

"Надявам се, много, много скоро!", посочи Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна.

Норвегия вече обеща 22 изтребителя на Киев. 12 от тях са годни за летене, другите ще бъдат използвани за резервни части. Дания - ще изпрати 19 самолета, а Нидерландия - 42.

Нидерландия ще достави на Украйна и части от системи за противовъздушна отбрана Пейтриът. Нидерландският министър на отбраната заяви, че ако се наложи страната й може да изпрати военни инструктори в Украйна. Сега обучението на украински военни се извършва в Германия, Полша и Нидерландия.

Ракети Пейтриът и танкове Леопард Украйна ще получи от Испания. Доставката беше договорена вчера между украинския президент и испанския премиер. Мадрид обеща до 2027-ма до предостави на Киев 5 милиарда евро.

Военна помощ Киев се надява да получи също от Чехия, Полша и Латвия. Паралелно с европейската обиколка на украинския президент, в Прага премиерът на Украйна Денис Шмигал води преговори с лидерите на трите страни. На срещата присъстват също лидерите на Нидерландия и Дания.

Дипломатически усилия, с които Киев се надява да отблъсне руското настъпление. Москва твърди, че днес са паднали още две украински села в Донецка област.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фармацевт фантом: Само глоба за незаконна търговия с лекарства в интернет
Фармацевт фантом: Само глоба за незаконна търговия с лекарства в интернет
Селекционерът на Чехия обяви състава за Евро 2024
Селекционерът на Чехия обяви състава за Евро 2024