НОВИНИ

Операта в Пловдив празнува 70-годишнината си със специалното участие на цигуларя Васко Василев

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Галена Паскова
20:55, 16.06.2024
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив тази вечер празнуват. С шествия, флашмоб и концерти в града под тепетата отбелязват 70-годишнината на Държавната опера. Специален гост на събитието е цигуларят Васко Василев.

Всички чествания започнаха с шествия по главната улица на представители, артисти от Държавната опера в Пловдив. Продължиха с флашмоб и концерт на децата от академията. Очакваното събитие е концертът на Васко Василев, който дойде специално в Пловдив от Виена, а утре заминава за Токио.

Пред БНТ той заяви, че тази вечер няма да свири със своята прословута 320-годишна цигулка "Амати", но за сметка на това той ще концертира с друга цигулка, направена в Генуа преди 315 години.

Васко Василев, цигулар: "Първо трябва да кажа, че за мен е чест, а не за операта, така че за мен е чест да съм тук за този празник. Моят баща е от Пловдив, аз имам дълбоки корени с този град, с този оркестър, с тази институция и съм много щастлив да съм тука и за първи път да участвам с българска опера, да имам участие и в този супер празник."

След финала на концерта се очаква пърформанса на балета на операта. Тя пък вече се готви за фестивала "Опера оупън" на 25 юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всяка шеста СИК с грешки: Какво ще излезе, ако се отворят чувалите с бюлетини
Всяка шеста СИК с грешки: Какво ще излезе, ако се отворят чувалите с бюлетини
Спортни новини 16.06.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 16.06.2024 г., 20:50 ч.